Nordkoreas utrikesminister träffade statsministern

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Här anländer den nordkoreanska utrikesministern Ri Yong-ho till utrikesdepartementet – för att möta sin svenska kollega Margot Wallström.

SVT rapporterar att experter kallats in för samtal om nedrustningen av Nordkoreas kärnvapen.

På morgonen träffade Ri även statsminister Stefan Löfven.

Vid 08-tiden på fredagen kom Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho till utrikesdepartementet på Gustav Adolfs torg mitt i Stockholm. Ministern gick in i Arvfurstens palats för överläggningar med Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Här anländer den nordkoreanska utrikesministern Ri Yong-ho till utrikesdepartementet – för att träffa sin svenska kollega Margot Wallström.

Under morgonen träffade Ri även statsminister Stefan Löfven i regeringshögkvarteret Rosenbad. Det bekräftar Löfvens pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin för Aftonbladet. Vad de två diskuterade är höljt i dunkel.

– Ett möte har skett, men vad som sades går jag inte in på.

”Går inte in på detaljer”

UD har uppgett att Margot Wallström och Ri Yong-ho under dagen ska diskutera Sveriges skyddsmaktsuppdrag och säkerhetsläget på den koreanska halvön.

Katarina Byrenius Roslund på UD Press är dock förtegen kring sammankomsten.

– Vi går inte in på några detaljer kring programmet. Det vi har att säga är det som framgår av informationen vi skickat ut, säger hon.

Stannar längre

Ri Yong-ho landade på Arlanda strax efter klockan 18 på torsdagskvällen. Enligt den ursprungliga planen skulle han lämna landet på fredagen, men vistelsen har nu förlängts. SVT rapporterar att den nordkoreanske ministern kommer att stanna i Stockholm till på söndag.

SVT uppger också att företrädare för fredsforskningsinstitutet Sipri ska medverka i mötet för att diskutera Nordkoreas eventuella kärnvapennedrustning.

Inte heller det vill Katarina Byrenius Nordlund på UD bekräfta.

– Som sagt, vi går inte ut med mer information än det vi redan släppt.

Trump vill träffa Kim Jong-un

Efter en lång tid av upptrappande hot från Nordkorea kom en plötslig vändning i diktaturens retorik i förra veckan.

Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-yong uppgav då att ledaren för grannen i nord, Kim Jong-un, var beredd att nedrusta sina kärnvapen. Diktatorn vill även träffa USA:s president Donald Trump, som han tidigare slungat mängder av förolämpningar mot.

Bara några timmar efter det beskedet tackade Trump ja till att träffa den nordkoreanska ledaren. Det mötet kommer att diskuteras när Wallström träffar Ri Yong-ho. Några definitiva beslut kring var den historiska träffen skulle kunna äga rum väntas dock inte.

Publicerad: