Tre döda i terrordrama – kritiskt för polis

Foto: Tarbouriech Roseline/AP/TT
Varuhuset i Trèbes i södra Frankrike där gisslandramat ägde rum.
Foto: La Depeche Du Midi/AP/TT
Ett stort polispådrag i Trèbes i samband med fredagens gisslandrama.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron vid EU-mötet i Bryssel.

avTT

NYHETER

Frankrike skakas åter av terror. Tre personer och den misstänkte attentatsmannen dödades och flera skadades i en serie attacker.

En polisman hyllas som hjälte efter att ha tagit en gisslans plats i en stormarknad. Polismannen rapporteras nu ha livshotande skador.

Den misstänkte, en 26-åring som bodde i Carcassonne i södra Frankrike, dödades efter att han under tre timmar hållit gisslan i en stormarknad. Enligt Frankrikes inrikesminister Gerard Collomb tros mannen ha agerat på egen hand. Senare meddelade dock Frankrikes högste åklagare som arbetar med terrorfrågor, François Molin, att den kvinna som levde tillsammans med den misstänkte gärningsmannen gripits.

Några timmar efter att dramat var över höll president Emmanuel Macron ett tv-sänt tal där han berättade att tre personer dödats och 16 skadats i attackerna. Den franske presidenten benämnde händelserna som "islamistisk terrorism", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kritiskt för hjältepolis

Macron sade också att tillståndet för den polis, som hyllas som en hjälte efter dramat, är livshotande.

När gärningsmannen tog en i gisslan som mänsklig sköld erbjöd sig den lokale polismannen att byta plats med denna. Han lämnade sedan sin telefon med öppen linje på ett bord så att kollegorna utanför kunde höra vad som pågick inne i affären.

När skotten inifrån stormarknaden upphörde stormade nationalgardet byggnaden och den misstänkte gärningsmannen dödades. Polismannen som befann sig inne i varuhuset tillsammans med gisslantagaren skadades samtidigt allvarligt.

Ytterligare en polis skadades under stormningen.

Sköt mot poliser

Det var på fredagsmorgonen som den misstänkte gärningsmannen kapade en bil i staden Carcassonne. En person i bilen dödades med ett skott i huvudet, och en skadades. Därefter avlossade kaparen skott mot fyra civilklädda kravallpoliser som var ute och joggade i staden. En av poliserna skadades allvarligt och fick föras till sjukhus.

Klockan 11.15 tog sig den misstänkte in på stormarknaden i den lilla staden Trèbes, mindre än 10 kilometer från Carcassonne, och började skjuta. Enligt det franska inrikesdepartementet dödades två personer och en skadades allvarligt på stormarknaden.

200–300 poliser och gendarmer fanns på plats vid stormarknaden och de lyckades evakuera gisslan.

Koppling till salafister

Under gisslansituationen ska gärningsmannen ha krävt att Salah Abdeslam, som misstänks för delaktighet i terrordåden i Paris i november 2015 då 130 människor dödades, skulle släppas fri. Mannen sade också att han tillhörde terrorgruppen IS.

Terrorgruppen påstod också senare också via en av sina propagandakanaler att man låg bakom dådet, rapporterar Reuters.

Åklagaren François Molin bekräftade senare på pressträffen att mannen i samband med stormningen av stormarknaden, och innan polisen sköt ihjäl honom, sagt att han tillhörde IS, rapporterar Reuters.

Molin sade också att den misstänkte attentatsmannen övervakades under åren 2016 och 2017 eftersom han befarades ha radikaliserats, framför allt ska han ha haft misstänkta kopplingar till salafistiska rörelser. Men enligt Molin bedömdes mannen inte utgöra något överhängande hot.