Här sluggar Trump vilt – för att rädda sin kandidat

avHans Österman

Donald Trump sluggade vilt och utan manus i ett maratontal i Pennsylvania i natt.

Han tog åt sig äran för vinter-OS, gav sig på Oprah Winfrey och hintade om dödsstraff för knarklangare.

Syftet: Att rädda sin pressade kongresskandidat Rick Saccone inför extravalet i Pennsylvania på tisdag.

Republikanerna tycks allt mer desperata inför valet i Pennsylvanias 18:e distrikt på tisdag.

Det hålls efter att republikanen Tim Murphy i oktober meddelade sin avgång i samband med en utomäktenskaplig affär. Murphy, som är abortmotståndare, blev politiskt omöjlig efter anklagelser om att ha försökt förmå kvinnan att göra abort.

Nu står striden mellan republikanen Rick Saccone och demokraten Conor Lamb och i de senaste opinionsundersökningarna är det mycket jämnt mellan kandidaterna.

Trump vann stort här i presidentvalet

Det borde det inte vara – i presidentvalet 2016 vann Trump med 22 procentenheters marginal mot Hillary Clinton i distriktet.

Trump erkände också i sitt kampanjtal i Pittsburgh-förorten Moon Township i natt att extravalet inte borde vara en rysare.

– Jag hatar att lägga den här pressen på er, men världen ser oss. Den här killen borde vinna enkelt. Gå ut och rösta som galningar på Rick Saccone på tisdag. Det är ett mycket viktigt val.

1 av 5 | Foto: JEFF SWENSEN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Det var först i slutet på det 85 minuter långa talet som Trump tog upp sin kandidat på scenen.

Dessförinnan handlade det väldigt lite om Saccone och väldigt mycket om Trump själv. Mestadels utan manus sluggade han hejvilt i vad som bäst kan beskrivas som ett improviserat försvarstal för hans presidentskap.

Han förutspådde ”enorm framgång” inför det utlovade mötet med Kim Jong-un och hävdade att regimen lovat att tills vidare inte provskjuta fler missiler. När publiken buade åt Nordkoreas diktator försökte Trump stoppa dem:

– Vi måste vara snälla mot honom nu.

Trump tog dessutom åt sig äran för att vinter-OS i Pyeongchang blev lyckat och att kärnvapenhotet från Nordkorea reducerats.

– Det är lite svårt att sälja biljetter om du tror att du ska bli bombad med kärnvapen.

Trump avslöjade sin nya slogan

Trump blickade också framåt mot presidentvalet 2020. Han sa att hans slogan kommer bli ”Keep America great” och sa sig se fram emot en eventuell match mot Oprah Winfrey.

– Skulle vi inte älska att möta Oprah? Jag skulle det. Jag vet hennes svagheter.

Sedan gick Trump över till de aviserade ståltullarna och riktade sig till EU:

– Öppna era barriärer. Annars blir det tullar på Mercedes Benz, det blir tullar på BMW. Bilen är den stora grejen.

Några timmar tidigare hade Trump framfört samma budskap i en tweet där han öppnade för att undanta EU från stål- och aluminiumtullarna om EU tar bort sina ”horribla hinder och tullar” på amerikanska produkter.

Det tog inte slut med det. Innan Saccone väl fick komma upp på scenen hann Trump också skjuta in en bisats om att USA bör överväga att följa efter de länder som har dödsstraff eller livstids fängelse för knarklangare.

– Det är en diskussion vi måste börja tänka på. Jag vet inte om vi är redo, jag vet inte om det här landet redo för det.

Extravalet i Pennsylvania har stor symbolisk betydelse inför mellanårsvalen till kongressen i november i år – och i förlängningen även inför Trumps egen återvalskampanj 2020.

Det är i det ljuset man ska se att Trump personligen åkte till Moon Township i natt, liksom att bland andra vicepresident Mike Pence och dottern Ivanka Trump gjort stopp i Pennsylvania den senaste månaden.

Saccones motståndare Conor Lamb är en 33-årig före detta marinkårssoldat och federal åklagare som tidigare uttryckt personligt motstånd mot abort trots att han kandiderar för Demokraterna.

I sitt tal i natt ägnade Donald Trump minst lika mycket tid åt att angripa Lamb som att tala väl om Saccone.

– Lamb försöker vara som en republikan men så fort han blir vald kommer han inte rösta för oss, han kommer följa partipiskan.

ARTIKELN HANDLAR OM