Expressen-legendaren Ulf Nilson är död

Foto: Janerik Henriksson/TT
Utrikeskorrespondenten Ulf Nilson blev 84 år gammal.

avNiklas Eriksson

NYHETER

Mångårige Expressen-medarbetaren Ulf Nilson har gått bort.

Han blev 84 år gammal.

– Vi var hos honom, jag höll honom i handen när det hände. Han kände att vi var där, säger dottern Pina Nilson till Expressen.

Expressens mångårige utrikeskorrespondent Ulf Nilson dog under lördagskvällen, 84 år gammal. Han var omgiven av sin familj, berättar dottern Pina Nilson för Expressen.

– Pappa var klar in i det sista. Han hade kvar sin humor hela tiden. Han charmade personalen och skämtade med dem. Han kämpade för att hänga med. Han tittade på tv och vi hade med Expressen till honom varje dag. Han brukade kritisera rubrikerna, säger hon.

Ulf Nilson, som en period arbetat även på Aftonbladet, inledde sin långa karriär på Expressen 1963. Han kom att arbeta för kvällstidningen i 52 år innan han lämnade tidningen 2015 efter att ha hamnat i blåsväder för några kontroversiella krönikor.

Men innan han blev kolumnist hade Ulf Nilson under årtionden världen som arbetsplats:

”Ulf Nilson blev Världsreportern som sågs med dem alla. Strax bakom Kubas diktator Fidel Castro, samtalandes med presidentkandidaten Robert Kennedy i USA, intervjuandes Moder Theresa i Indien – och så vidare. Han var överallt. Jag minns själv hur Expressen flög Nilson tur och retur från Kina hem till Sverige och tillbaka, bara för att han skulle vara på plats när Volvo höll bolagsstämma efter att Nilson smällt på PG Gyllenhammar i spalterna.” skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

När Ulf Nilson 2015 lämnade Expressen publicerades en lång intervju som han fick avsluta med att svara på den öppna frågan om det var något han ville lägga till:

– Att det gäller att aldrig förlora sin nyfikenhet och vetgirighet och vilja att vara med, svarade Ulf Nilson.

Ulf Nilson blev 84 år gammal och efterlämnar döttrarna Nina (Catarina), Pina (Helena) och Grina (Ulrika) med barnbarnen, skriver Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Expressen