Forskarnas nya projekt: Få människor att äta gräs

För att främja klimatet och motverka koldioxidutsläpp vill danska forskare få oss att äta gräs, skriver danska BT.

I framtiden ska vi ha gräs på tallriken. Det ska danska forskare vid Aalborg universitet se till, i ett nytt forskningsprojekt ska de göra gräs till människomat.

Enligt Mette Lübeck, som är docent i hållbar teknologi, är det helt rätt att satsa på gräs som ett av våra framtida livsmedel.

– Gräs och andra färska löv har hög proteinhalt, säger hon till DR P4 Nordjylland, skriver BT.

Under de kommande två och ett halvt åren ska projektet, som har namnet ”Innograss”, arbeta för att få in gräs på matvaruhyllorna på stormarknader. Till exempel i form av energibars.

– Det är ett mycket hållbar sätt vi odlar gräs på i Danmark. Vi odlar det överallt och det kan skördas flera gånger om året. Gräsmarker kan ge mer protein per hektar än korn kan.

Gräset ligger snart på våra tallrikar, om forskarna får bestämma.
Gräset ligger snart på våra tallrikar, om forskarna får bestämma.

Den nya typen av kost kommer att förskona klimaten från koldioxidutsläpp då vi själva äter gräset istället för att ge det till korna, dessutom skär man ned på det röda köttet, menar Per Rudahl Jensen, som är professor vid DTU Food institute.

– Gräsprotein kan vara en del till pusslet för vår hållbara livsmedelsproduktion i framtiden, säger han till DR P4 Nordjylland.

I projektet ingår också DTU och företaget Natruli Foods som idag gör vegansk färs.

Publisert: