Här möts Sydkorea, Nordkorea och USA – utanför Stockholm

Toppdiplomater deltar i det hemliga mötet

På en exklusiv konferensanläggning utanför Stockholm träffas toppdiplomater från Nordkorea, USA och Sydkorea, enligt Aftonbladets källor.

Tungt beväpnad polis kontrollerar alla personer i området.

Från svenskt håll medverkar bland annat utrikesminister Margot Wallström och regeringens särskilda sändebud Kent Härstedt, enligt Aftonbladets uppgifter.

Mötet har planerats under stort hemlighetsmakeri.

På lördagseftermiddagen spärrade polisen av en avlägsen och exklusiv konferensanläggning utanför Stockholm. Platsen bevakas av insatsstyrkan, och tungt beväpnad polis kontrollerar alla personer som rör sig i området. Under lördagen var flera polisbilar utplacerade i skogen intill anläggningen och poliser patrullerade området.

Enligt Aftonbladets källor deltar flera diplomater och företrädare från Nordkorea, Sydkorea och USA i det hemliga mötet. Sammanlagt handlar det om runt 30 representanter – varav flera tunga namn, enligt Aftonbladets uppgifter.

FN-ambassadör från Nordkorea

Utrikesdepartementet är väldigt förtegen men bekräftade på lördagen att USA och Nordkorea ska träffas i Sverige och att två toppdiplomater ska närvara i samtalen.

– Det enda jag kan säga är att UD bekräftar att Choe Son-Hun från Nordkorea och Stephen Biegun från USA är på väg till Sverige för att delta i rundabordssamtal i mindre format med internationella experter, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Sydkoreas representant Lee Do-Hoon befinna sig i Stockholm tillsammans med bland annat Sydkoreas ambassadör i Sverige, Lee Jeong-kyu, för att delta i mötet. Ytterligare fem representanter från Koreahalvöns fred- och säkerhetsråd är kallade till samtalen, uppger källor.

Även flera höga företrädare från Nordkorea ska befinna sig på mötet. Bland annat FN-ambassadören Ri Yong Pil.

Margot Wallström medverkar

En av företrädarna från USA är den särskilda representanten Alex Wong som är på plats tillsammans med flertalet amerikanska rådgivare, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Från svenskt håll medverkar utrikesministern Margot Wallström. Hon har enligt Aftonbladets uppgifter varit inblandad i den flera månader långa planeringen som pågått inför mötet. Även UD:s kabinettssekretare Annika Söder och regeringens särskilda sändebud till den koreanska halvön, Kent Härstedt, är med i samtalen.

Vid 17-tiden på lördagen anlände en konvoj med bilar till konferensanläggningen. En av passagerarna som steg ur var FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson.

Det hemliga mötet och överläggningarna i Sverige hålls som förberedande samtal inför toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Mötet mellan ledarna hålls i slutet av februari och blir deras andra träff sedan det historiska diplomatiska toppmötet i Singapore i somras.

UD vill inte bekräfta Aftonbladets uppgifter eller kommentera något ytterligare.

– Vi kommenterar inget mer, säger Buster Mirow Emitslöf.

Varför inte?

– Vi går inte in på varför, vi har ingen kommentar utan det jag tidigare har sagt är det vi kan förmedla.

Publisert:

LÄS VIDARE