Ny jordbävning i centrala Italien

1 av 15

avJoakim Magnå, Victor Stenquist

NYHETER

En ny kraftig jordbävning har skakat Italien.

Den ska ha uppmätts till 6,6 på Richterskalan – men uppgifterna är inte fastställda.

– Hela huset skakade, säger vittnet Fredrik Bahlberger i centrala Rom.

Minst 20 personer har skadats, några allvarligt, enligt italienska myndigheter.

Tipsa | Aftonbladet

Foto: PRIVAt
Fredrik och Camilla Bahlberger.

Flera geologiska institut uppger att söndagens jordbävning i Italien uppmätte 6,6 på Richterskalan när Italiens centrala delar skakade vid 07.40-tiden.

Jordbävningen ska ha haft sitt centrum i samma område som den som slog hårt mot Italien i augusti, som krävde minst 300 människoliv.

Själva epicentrum för söndagens jordbävning ska ligga sex kilometer norr om staden Norcia, nära staden Perugia.

Flera byggnader uppges ha rasat runt om i centrala Italien.

Minst 20 personer har skadats, några allvarligt, enligt civilförsvarschef Fabrizio Curcio, men ännu finns inga rapporter om döda, enligt ABC News. Mer än 100 000 människor är hemlösa.

Sex människor räddades levande ur rasmassorna i Norcia.

”Jag har sett helvetet”

Så sent som i onsdags drabbades centrala Italien av två nya jordskalv, varav den värsta hade en magnitud på 6,1. Ingen dog, men både människor och hus skadades då.

Flera byar som drabbades tidigare i veckan kände av även den nya jordbävningen. Många av invånarna där har lämnat sina hem för att sova vid kusten eller i sina bilar, rapporterar AFP.

– Allting har kollapsat. Jag kan se rökpelare. Det är en katastrof, säger Marco Rinaldi, borgmästare i bergsbyn Ussita, till nyhetsbyrån.

– Jag har sett helvetet.

Skakat i Rom

Söndagens skalv ska ha känts rejält hela vägen till italienska huvudstaden.

Fredrik och Camilla Bahlberger har sedan förra helgen befunnit sig i Rom – och kände av onsdagens skalv.

– Då satt vi på restaurang och tyckte det var lite häftigt när det skakade i marken. Det här var något helt annat. Detta var obehagligt, säger han om söndagens skalv.

”Trodde det var skämt”

De befann sig i lägenheten de hyrt när hela huset skakade till. Därifrån ser de stadens kanske mest kända turistmål, Colosseum.

– Vi låg i sängen. Vi var nästan på väg ut i gatan, för hela huset riste så in i helvete. Det kändes som en lastbil hade kört rakt in i byggnaden. Vi trodde först det var något skämt, säger Fredrik Bahlberger.

Svenska Anna Kinberg är bosatt i Perugia, nära skalvets epicentrum.

– Det var så himla starkt, så många börjar verkligen bli rädda på riktigt nu, säger hon.

I Perugia hade människor samlats på gatan strax efter skalvet.

– Det är fruktansvärt när man vaknar på morgonen av att hela huset skakar och hoppar. Det brukar vara korta skalv, men det här tog aldrig slut. Det varade hur länge som helst och huset bara hoppade, hoppade och hoppade, säger Anna Kinberg till Aftonbladet.

”Värsta jag upplevt”

Aftonbladets medarbetare Åke Malm är sedan 50 år bosatt i Italien.

– Det här var nog det starkaste jag har varit med om under mina 50 år i Italien. Jag har upplevt olika skalv i olika delar av landet, men något så här starkt har jag aldrig varit med om tidigare, säger han.

Enligt Åke Malm blev folk panikslagna vid söndagmorgonens jordbävning. Och det finns en allmän rädsla som är mer påtaglig än tidigare.

– Det brukar ju vara uppehåll, och gå mellan fem och tio år innan det kommer en ny. Men den här säsongen har varit oerhört besvärlig. Man märker att folk helt enkelt börjar bli trötta.

UD följer utvecklingen

Basilikan S:t Benedict i Norcia, rest på 1300-talet, har skadats svårt och till stora delar raserats. Munkarna skriver själva om händelsen på Twitter.

"Munkarna är okej, letar efter någon som kan behöva sista smörjelsen."

Även ett gammalt torn i Amatrice, byggt på 1200-talet, har rasat helt efter att delvis ha skadats i augusti.

Utrikesdepartementet och den svenska ambassaden i Rom följer utvecklingen i Italien. Det finns inga rapporter om skadade svenskar.

– Vi har ganska knapphändig information. Vår konsulära avdelning här i Stockholm har kontakt med ambassaden i Rom, säger Lilian Schwirtz, kommunikatör på UD:s presstjänst.

ARTIKELN HANDLAR OM