Allemansrätten mest svenskt av allt – enligt svenskarna

Av: Björn Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Moderaterna vill införa prov i svenska normer och värderingar för nyanlända.

Men vad är egentligen typiskt svenska värderingar?

Frågar man svenska folket är det allemansrätten.

Att vistas i naturen utan att bli bortkörd av markägare kan vara det mest svenska som finns.

I en ny undersökning om svenskhet från Aftonbladet/Inizio rankar nästan tre fjärdedelar av de tillfrågade just allemansrätten som något unikt för det svenska samhället.

Drygt hälften anser att det svenska språket är unikt för Sverige, och trea på listan med 45 procent av de tillfrågade kommer jämlikhet mellan könen.

66 procent av de tillfrågade tycker att det överhuvudtaget finns något gemensamt och unikt för det svenska samhället.

”Värderingar vi är stolta över”

Frågan blev åter aktuell för ett par veckor sedan då Moderaterna lanserade ett förslag om obligatorisk samhällsorientering med tillhörande prov för alla nyanlända invandrare.

I kvällens ”Partiprogrammet” med Karin Magnusson frågas Moderaternas Partiledare Anna Kinberg Batra ut om utspelet.

– I dag är det bara var tredje nyanländ som får ta del av samhällsorientering i kommunerna och så ska det inte vara. Det finns ett antal värderingar som vi är stolta över och som alla kanske inte känner till. Det är viktigt att säga till tidigt, säger hon.

Så vilka värderingar är det som Moderaterna vill lära ut?

– Att alla tjejer har rätt till sin egen kropp och lika vilkor på arbetsmarknaden. Du har ingen rätt att hålla tillbaka någon av kulturella orsaker, säger Anna Kinberg Batra.

Kvällens ”Partiprogrammet” gästas även av tenorsångaren Rickard Söderberg. Nytt avsnitt finns tillgängligt på aftonbladet.se varje onsdagskväll klockan 22.00. Se hela programmet här!

Publicerad: