Nya anmälningar om övergrepp i Östersund

Östersundspolisen varnade i går kvinnor ”för att inte vara ute ensamma kvällar och nätter”.

Nu har de fått flera nya anmälningar om övergrepp.

– Vi känner en oro. Det här skiljer ut sig ordentligt, säger polisområdeschef Stephen Jerand.

”Kvinnor – gå inte ut ensam”, löd uppmaningen från Östersundspolisen i går efter att det inträffat sex övergrepp i staden på kort tid.

Nu har polisen fått ytterligare två anmälningar från utsatta kvinnor.

– Det här är en oroväckande brottstrend, säger Stephen Jerand på polisen.

Vid 04.30 på lördagsmorgonen stannade en bil en kvinna som var påväg hem. En person hoppade ut ur baksätet och närmade sig henne samtidigt som hon i panik springer mot dörren och tar sig in.

– Då skriker han att han ska ”ringa sina kompisar, våldta henne och sedan knivdöda henne.

Polisen har nu upprättat en förundersökning om olaga hot.

Avfärdar kritiken

En vecka tidigare kunde polisen se hur några män var mycket närgångna mot kvinnor utanför en restaurang i centrum.

– Men de var tvugna att avbryta ett slagsmål och tappade bort kvinnorna. Vi hoppas att vi får kontakt med dem nu, att de hör av sig, säger han.

Totalt åtta gånger har kvinnor blivit ofredade, misshandlade eller utsatta för våldtäktsförsök sedan den 20 februari. Det fick polisen att uppmana alla kvinnor och flickor att inte vara ute ensamma på kvällar och nätter.

Uppmaningen har sedan dess mött massiv kritik, inte minst på sociala medier. Bland annat har många upprörts över att man skuldbelägger kvinnorna och inte männen genom att begränsa kvinnornas tillvaro.

– Vi tycker att det ur ett brottsofferperspektiv kändes lägligt att varna för att slippa att fler blir utsatta. Vi lever i vanliga fall otroligt tryggt i Jämtland men när det händer sådant här på kort tid då måste vi informera om det, säger han.

– Polisen kan inte vara överallt vid varje tidpunkt, det ligger lite ansvar också i det egna beteendet,

Oklart hur många

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) är en av kritikerna till polisens tillvägagångssätt.

– Det är naturligtvis inte hållbart att uppmana kvinnor att stanna inne eller bara röra sig i grupp. Vi har en stor, stor grupp kvinnor i hemtjänsten och vården som alltid befinner sig ute ensamma på nätterna i jobbet, säger hon.

Det avfärdar Stephen Jerand.

– Vi har pekat ut miljöer och tidpunkter i där man bör vidta en viss försiktighet. Men det är många som från sitt skrivbord betraktar världen men kanske saknar kompetens att uttala sig.

Alla gärningsmän, utom en som häktats, är fortfarande på fri fot. Polisen har inga uppgifter på hur många gärningsmän det rör sig om och kan i nuläget inte heller gå ut med några signalement på personerna.

– Det kan vara mellan en och tre, men det kan också vara fler. Vi vet inte, säger han och poängterar att det fortfarande är väldigt tidigt i utredningen.

Publisert: