Tyska piratpartiets stjärnnamn i makaber mordhistoria

1 av 5 | Foto: Andreas Rentz/Getty Images
Gerwald Claus-Brunner på sin första dag i det lokala Berlinparlamentet september 2011.

avJohn Granlund

NYHETER

Gerwald Claus-Brunner, 44, var Piratpartiets stjärnnamn i Berlin.

Nu misstänks han ha mördat en 29-årig man – och gått runt med liket på Berlins gator.

Efter mordet tros politikern ha tagit sitt eget liv.

En brutal mordhistoria kopplad till Berlins delstatsparlament rullas just nu upp i tysk press.

De två männen hittades döda i politikerns lägenhet dagen före delstatsvalet i den tyska huvudstaden i torsdags förra veckan.

Arbetade tillsammans

Enligt den tyska tidningen Bild misstänks Gerwald Claus-Brunner ha mördat den 29-årige mannen flera dagar innan han slutligen tog sitt eget liv. Tidningen uppger att det är oklart var mordet ska ha ägt rum och en teori som framförs är att piratpartisten dragit sitt offer på en pirra i flera kilometer längs Berlins gator - från offrets lägenhet i stadsdelen Wedding där polisen hittat blodspår - till politikerns lägenhet i Steglitz, i de södra delarna av staden. Fågelvägen är det frågan om en sträcka på elva kilometer, uppger Bild.

Mordhistorien upptäcktes i måndags när ett paket nådde Gerwald Claus-Brunners kollegor i Piratpartiet. I paketet fanns personliga ägodelar och ett brev där han erkände mordet på 29-åringen.

– Det var tydligt att han inte längre var i livet, kommenterade Piratpartiets ordförande Bruno Kramm brevet.

Anklagades för stalking

Polis kallades till Gerwald Claus-Brunners lägenhet där de två döda kropparna hittades.

Efter obduktionen stod det klart att politikern tagit sitt eget liv och att den 29-årige mannen dött av trubbigt våld mot överkroppen, skriver Stern.de.

Enligt Bild var 29-åringen en tidigare medarbetare till politikern i delstatsparlamentet. Något misstänkt motiv har inte presenterats av de tyska myndigheterna som utreder fallet. 29-åringen ska dock ha anklagat politikern för att ha stalkat honom, uppger Åklagarmyndigheten i Berlin, enligt Stern.de.

Kort innan mordet postade också Gerwald Claus-Brunner en bild på den nu döda 29-åringen på Twitter med texten: "Min kärlek, mitt liv, för dig".

”Säreget uttryck”

Gerwald Claus-Brunner tog delstatsparlamentet i Berlin med storm i valet 2011 då det nybildade partiet, som samarbetat med det svenska Piratpartiet, fick hela 15 platser. Den 44-årige politikern beskrivs av kollegor som en färgstark profil med ett säreget uttryck: Hans klädsel bestod alltid av färgglada overaller och bandana över huvudet.

I valet i söndags gick det desto sämre. Partiet gick från 8,9 procent av rösterna till 1,7 procent. Gerwald Claus-Brunner hade alltså förlorat sin plats i parlamentet. Men den besvikelsen fick politikern aldrig uppleva. Enligt åklagaren som leder förundersökningen var de två männen redan döda när valresultatet presenterades.

ARTIKELN HANDLAR OM

Berlin

Brott