Polisen kan få nytt vapen – ska sätta stopp för biljakter

Foto: Polisen kan få hjälp av elektromagnetisk strålning.
NYHETER

Tänk om polisen vid en biljakt skulle kunna stänga av motorn i bilen de jagar? Det är faktiskt på väg att bli verklighet i ett EU-projekt, skriver danska Ekstrabladet.

– Det skulle kunna vara ett verktyg i verktygslådan, säger Göran Bolinder, chef för Stockholmspolisens trafikenhet.

Ett vapen som med hjälp av elektromagnetisk strålning ska ge polisen full kontroll över ett jagat fordon. Det är vad som utvecklas inom det EU-finansierade projektet SAVELEC, skriver Ekstrabladet.

Med hjälp av det nya vapnet kan poliser som jagar ett fordon stänga av dess elektronik och på så sätt få ett abrupt slut på en biljakt.

En prototyp har testats framgångsrikt på en stängd väg men det finns vissa hinder innan vapnet kan lanseras på riktigt. Bland annat måste det testas på olika bilmodeller och det måste klargöras hur stort avståndet mellan polisen och det jagade fordonet kan vara.

”Skulle kunna vara ett verktyg”

Inom den svenska poliskåren har man hört talas om projektet, men det finns ännu vissa frågetecken att räta ut.

– Rent hypotetiskt skulle kunna vara ett verktyg i verktygslådan, men sedan måste man ju titta på hur bilen påverkas, exempelvis om även styrningen slås ut. Vi kanske skapar trafikfara istället, säger Göran Bolinder, chef på Stockholmspolisens trafikenhet.

Han menar att svensk polis i allmänhet har bra koll på utvecklingen av nya hjälpmedel och liknande.

– Vi är som alla andra poliskårer runtom i världen med i det som sker och deltar i olika projekt. Vi är uppdaterade.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU