Polis utreder gruppvåldtäkt i Hörby

NYHETER

Polisen i Skåne utreder flera misstänka våldtäkter i Hörby – varav en av dem handlar om en gruppvåldäkt.

I slutet av förra veckan släpptes fyra killar som suttit anhållna som fortfarande betraktas som misstänkta.

– När det gäller misstänkta som är under 18 år krävs det väldigt starka skäl för att få någon häktad, säger chefsåklagare Pernilla Åström.

Tipsa | Aftonbladet

Polis och åklagare är mycket förtegna om de misstänkta sexualbrotten i Hörby som ska ha ägt rum i slutet av juli. Enligt handlingar från Lunds tingsrätt handlar det om fyra händelser under fyra olika dagar, som rubriceras som grov våldtäkt, våldtäkt, försök till våldtäkt samt sexuellt ofredande.

"Krävs starka skäl"

De misstänkta brotten har riktats mot två personer, enligt handlingarna, och enligt polisen är det fråga om kvinnor.

Gällande händelsen som rubriceras som grov våldtäkt har fyra ungdomar, killar, suttit anhållna - men släppts efter beslut från åklagare som hänvisar till de misstänktas ålder.

– Det har funnits fyra frihetsberövade där anhållandet hävts, säger chefsåklagare Pernilla Åström på Södra Skånes åklagarkammare.

Enligt handlingar från Lunds tingsrätt är de misstänkta ungdomarna i 15-17-årsåldern.

– Brottsmisstankarna mot dem kvarstår, säger Robert Loeffel, presschef på polisen i Region syd.

"Finns en bekantskap"

Polisen uppger att det inte är fråga om några överfallsvåldtäkter. Enligt uppgift till Aftonbladet har åtminstone en våldtäkt där flera gärningsmän varit inblandade skett i anslutning till en fest.

– Det finns en bekantskap mellan misstänkta gärningsmän och offer men jag kan inte säga mycket mer, säger Robert Loeffel.

De misstänkta gärningsmännens försvarsadvokater uppger att deras klienter nekar till brott.

– Han förnekar brott. Att han har släppts kan ju ha att göra med många faktorer men framför allt tänker jag på åldern. Det krävs väldigt mycket för att man ska frihetsberöva någon som är så pass ung, säger advokat Rasmus Lovén som företräder en av de yngre killarna.

Kan prata ihop sig

Advokat Sophie Lif företräder den andra ynglingen och pekar på att åklagarens beslut att häva anhållandet kommer att försvåra den fortsatta utredningen - eftersom de misstänkta nu kan prata ihop sig, så kallad kollusionsfara.

– Att åklagaren väljer att häva anhållandet menar jag att bara kan tolkas till fördel för min klient. Med tanke på att det är flera inblandade borde det finnas risk för kollusionsfara, säger Sophie Lif.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hörby

Brott