Migrationsverket: Asylsökande vill inte flytta in i boende

1 av 2 | Foto: Flyktingarnas nya boende ligger i skogen, men nära E45.
NYHETER

Omkring 25 asylsökande förflyttades under torsdagen till ett asylboende i Krokströmmen.

Tio av dem vägrade under natten att lämna bussen.

– De anger olika skäl, men bland annat att det nya boendet ligger för långt bort att man vill bo närmre en stad, säger Alexandra Elias vid Migrationsverkets pressjour.

På torsdagseftermiddagen anlände en buss med asylsökande till ett asylboende i Krokströmmen i trakten av Ytterhogdal i Härjedalen.

– De har flyttats från ett boende i Västerås, säger Alexandra Elias vid Migrationsverkets pressjour.

Av de omkring 25 passagerarna vägrade tio personer att lämna bussen i går kväll. De har sovit i bussen i natt.

– De anger olika skäl, men bland annat att det nya boendet ligger för långt bort att att man vill bo närmre en stad, säger Alexandra Elias.

Enligt Östersundsposten har maten, hygienen och den allmäna ordningen försämrats på boendet i Västerås de senaste veckorna och att det är därför de boende har evakuerats.

"Står dem fritt"

På plats finns tolkar som ger information till de asylsökande.

– Det står dem fritt att flytta in eller att ordna ett eget boende. Det är dock detta boende som vi har att erbjuda. Om den asylsökande har möjlighet så kan denne välja att ordna med eget boende. Vi har, sedan igår, personal på plats som för en dialog med de sökande, säger Alexandra Elias.

Polisen är informerad, men har inte varit på plats enligt Migrationsverkets pressjour. Även Socialtjänsten är kontaktad.

På fredagkvällen hade de flesta asylsökande tagit sig ut ur bussen.

ARTIKELN HANDLAR OM