Mats hemma efter skräckresan till Thailand: Tack, ni har räddat mitt liv

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Nu berättar Mats Öberg, 55 år, själv om skräcken i Thailand och om att bli ofrivilligt känd. Mats blev dödssjuk på en resa och när försäkringsbolaget inte hjälpte till startade hans barn en insamling. Tusentals människor skänkte pengar för att rädda Mats.

– Jag är väldigt tacksam. Ni har räddat mitt liv, säger han.

Rollatorn står parkerad i ett hörn. I famnen ligger familjens gulröda kattunge och spinner. Mats Öberg är hemma i villan i Eslöv och livet börjar återvända till det normala. Men rösten är sprucken när han börjar berätta om skräckupplevelsen i Thailand.

– När jag vaknar på sjukhuset tror jag att jag har fått en stroke. Jag kan inte prata och känner att armarna är fastbundna. Då kommer paniken, säger han.

Mats har rest till Thailand på två veckors semester. Han kände sig sjuk innan resan och kontaktade vårdcentralen. Läkaren konstaterade en lunginflammation och skrev ut penicillin. Men enligt Mats avrådde han inte från resa.

”Trodde jag var full”

På flyget känner sig Mats trött och somnar. När han kommer av planet måste han ha hjälp att fylla i inresedeklarationen.

– Jag minns att jag tappade mitt handbagage hela tiden. Jag stod i kön och väntade vid passkontrollen och det gled ur mitt grepp. Folk trodde nog att jag var full.

Mats lyckas ta sig till bagageutlämningen. Där somnar han på en stol. När flygplatspersonalen få liv i honom senare är hans väska borta. Han får gå till ett förvaringsrum och hämta den. Mats tar sig sedan ut till taxibilarna. Planen är att ta en taxi till hotellet för att vila.

– Jag hade ätit penicillin i två dagar och tänkte att det kanske inte hade börjat verka än. Så jag var inte så orolig.

Chaufförerna överöser honom med erbjudanden. Mats känner sig plötsligt ännu tröttare och sätter sig på en bänk. Nästa minne är från ett ögonblick senare.

– Jag ser att det står en massa människor runt mig. Och jag ser att det är blod på hela magen. Sedan minns jag inget mer.

Inlagd på intensiven

Mats har kräkts blod och taxichaufförerna ringer en ambulans. Han förs till ett sjukhus i Bangkoks förort och blir inlagd på intensiven.

Hemma i Eslöv blir familjen orolig. Mats brukar alltid ringa när han reser men nu hör de inte av honom på flera dagar. De kontaktar UD och ambassaden men får inga klara besked. Till slut kommer det ett sms från Mats telefon. Det är sjukhuspersonalen i Thailand som skriver att Mats är allvarligt sjuk. Familjen skyndar sig att flyga till Thailand.

Nu börjar en kamp för att få hem Mats. Som Aftonbladet har berättat tidigare vägrade hans försäkringsbolag Trygg Hansa att hjälpa till eftersom man hävdar att han hade ett vårdbehov innan resan. Inte heller UD vill hjälpa till med hemtransporten.

– Det är helt otroligt. Jag har betalat skatt i 40 år och har aldrig kostat staten något.

Insamling på Facebook

Varje vårddygn kostar omkring 50 000 kronor och att flyga hem Mats - cirka 200 000 kronor. I desperation startar familjen en insamling på Facebook. I början går det trögt men när media börjar skriva om fallet rullar pengarna in. Till slut får familjen ihop drygt 950 000.

Efter drygt fyra veckor på sjukhus i Thailand kan Mats flygas hem. Han är fortfarande dålig och andas med hjälp av respirator. Hemresan blir en mardröm.

– När jag kom till Dubai var det riktigt jobbigt. Det kändes som om jag inte fick tillräckligt med luft. Jag trodde jag skulle dö.

Efter tio timmar landar Mats i Köpenhamn. När flygplansdörren öppnas och han ser ambulansen känner han en lättnad. Mats körs till universitetssjukhuset i Lund. Under första dygnet kopplas respiratorn ur – Mats är så stabil att det räcker med syrgas.

– Efter en natt på IVA flyttas jag till infektionskliniken. Det första tjejen som möter mig säger är ” Dig känner man igen från Facebook och från tidningar.”. Jag förstår inte vad hon menar.

Har minnesluckor

Vad Mats inte vet är att familjens insamling har gjort honom känd över hela Sverige. Mats exfru Birgitta har varit med i TV4:s nyhetssoffa och barnen har ställt upp på intervjuer i olika tidningar.

– Det första han frågar oss när vi kommer till sjukhuset i Lund är det här med Facebook och nyheterna. Vi börjar att berätta vad som har hänt honom. Och säger att folk har blivit engagerade men tar det här med insamlingen lite senare, säger Mats son Rasmus Öberg.

Efter hemtransporten blir Mats snabbt bättre. Efter två veckor får Mats åka hem till villan i Eslöv. Han är fortfarande trött och har minnesluckor. Men är lycklig över att vara hemma.

– I början var jag lite rädd att gå ut. Jag har aldrig velat bli kändis. Många kommer fram. De säger att det är roligt att se mig på benen igen. Det är fantastiskt. Det gör lättare för mig att våga gå ut.

Publicerad: