USA kräver eldupphör i hela Syrien

NYHETER

■ ■ USA:s utrikesminister John Kerry kräver ett landsomfattande eldupphör i Syrien, inklusive i Aleppo, som den senaste veckan varit drabbat av en våldsvåg, uppger hans talesperson.

USA arbetar med ett särskilt initiativ för att få slut på striderna i landet och att stoppa blodbadet i Aleppo ges högsta prioritet, enligt Kerry. Attackerna mot civila måste omedelbart upphöra, säger Kerry vidare.

I telefonsamtal med FN-sändebudet Staffan de Mistura under de senaste dagarna har Kerry understrukit att vapenvilan i Syrien måste inkludera Aleppo och "redan gör det".

USA uppmanar också Ryssland att vidta åtgärder för att stoppa den syriska regeringens "urskillningslösa flygattacker" i staden, Syriens näst största.

Genomförde tiotalet bombningar

Omkring 250 civila har dödats i den syriska regimens flygräder i Aleppo sedan den 22 april eller i skottväxlingar mellan armén och rebeller som har intensifierats. Enbart under lördagen genomförde stridsflyg ett 30-tal bombningar i de rebellkontrollerade delarna av Aleppo.

Kerry ska resa till Genève för att uttrycka sitt stöd för vapenvilan mellan den syriska regeringen och rebellgrupper, uppger amerikanska källor. Staffan de Mistura konstaterade häromdagen att samtalen om Syrien är nära kollaps och att vapenvilan "knappt är vid liv".

ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo

Syrien

USA

John Kerry