Diskuterade att slå till mot Storbritannien

avKerstin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilder på fotbollsarena hittade i Abrinis mobil

Terroristerna i Bryssel diskuterade att slå till även i Storbritannien.

Mohamed Abrini, 30, som säger sig vara "mannen i hatt" på flygplatsen, reste dit flera gånger förra året.

I hans mobiltelefon fanns bilder på en brittisk fotbollsarena.

Terrorgruppen planerade inte bara att slå till mot fotbolls-EM i Frankrike i sommar.

Nu framkommer nya uppgifter från utredningen i Belgien som pekar på att även Storbritannien var ett potentiellt mål, skriver The Telegraph.

Utredarena, som förhör Mohamed Abrini, har funnit nya helt okända kopplingar till Storbritannien.

Möte i London

Mohamed Abrini, som säger sig vara "mannen i hatt" på övervakningsbilderna från Zaventemflygplatsen i Bryssel, reste förra året flera gånger till Storbritannien.

En av resorna gjorde han i juli förra året.

Under sina resor mötte han olika kontakter i London såväl som i Birmingham och Manchester.

Besöken bekräftas också av Interpols Mireille Ballestrazzi i BBC:s Panorama, som säger att bilder på en brittisk fotbollsarena hittats i hans mobil.

Vilken arena är dock inte känt.

Men nu uppdagas helt nya uppgifter som pekar på att terrorgruppen "diskuterade att sätta igång attacker i Storbritannien", vilket bekräftas av brittiska källor, enligt The Telegraph.

Om attackerna skulle ske samtidigt eller efter det som nu har avslöjats vara ursprungsplanen – att slå till mot fotbolls-EM i Frankrike i juli i sommar – framgår inte.

”Tänkbart mål”

Utredarna har också lyckats få fram mer information ur den bärbara dator som Ibrahim El Bakraoui, 29, slängde i en soptunna innan han sprängde sig själv på flygplatsen.

Filerna på datorn avslöjar att terroristerna diskuterade attacker i andra europeiska länder, förutom Belgien, med början i Frankrike.

– Storbritannien nämns också som ett tänkbart mål, säger en internationell underrättelsekälla till tidningen.

Några konkreta planer verkar dock ännu inte ha funnits.

I en datorfil med namnet "Target" – engelska för mål – nämner terroristerna La Défence, ett affärsdistrikt väster om Paris innerstad, och den ultrakonservativa katolska organisationen, Civitas.

Utredarna i Belgien ska också ha hittat ett inspelat samtal mellan terrorgruppens bombmakare, Najim Laachraoui, 24, som också han sprängde sig själv på flygplatsen, och en kontakt där Storbritannien nämns, uppger den franska tv-kanalen BFM TV.

Personen han pratade med ska inte ha varit placerad i Storbritannien utan kan ha varit hjärna bakom som agerade från Syrien.

”För komplicerat”

Men – under samtalet kom de två fram till att Storbritannien var "för komplicerat att attackera, att Bryssel skulle förbli gruppens bas och att de skulle slå till mot Frankrike", enligt The Telegraph.

När samtalet ska ha skett framgår inte.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM