Så här svårt är det att ta sig ut från jobbet på fjällstationen

NYHETER

Om man arbetar på en fjällstation kan man räkna med att snöa in på jobbet. I alla fall om man får tro det filmklipp som Låktatjåkko Fjällstation la upp på sin Facebooksida.

Foto: Anders Sandström, Ulrika Ervander, Johanna Dahlqvist, Clara Alskog och Malin Hagberg som alla jobbar på Låktatjåkko Fjällstation.

En snöstorm under natten mellan måndag och tisdag gjorde det svårt för personalen att ta sig ut från jobbet på Låktatjåkko Fjällstation. Stationen är Sveriges högst belägna och ligger utanför Björkliden nordväst om Kiruna.

– Vi hade varit där och jobbat och varit instormade, så kom vi inte ut och tyckte att det var lite kul att göra en film. Sen var vi ute och lekte i stormen, säger Ulrika Ervander, som gör sin fjärde säsong på Låktatjåkko Fjällstation, till Aftonbladet.

Hon och kollegorna spelade in en kort filmsnutt med titeln ”När man försöker ta sig ut från jobbet och hur kul det blir när man lyckas” och la upp det på sin Facebooksida.

”Det är en häftig plats”

Nära 30 000 har i skrivande stund sett det knappt en minut långa klippet.

– Vi försöker lägga upp lite olika klipp så att folk ska bli sugna på att komma dit. Det är roligt att skildra livet där uppe, det är en häftig plats med extrema väder, säger Ulrika Ervander.

Fjällstationen har tidigare delat med sig av vardagen på jobbet i sociala medier, så hon verkar inte helt förvånad att klippet blev populärt.

– Jag tror folk tycker att det är kul, det passerar många personer här och många känner folk som jobbat här, så folk blir påminda om när de själva var här, säger hon.

”Har varit insnöad i två dygn”

Till vardags handlar jobbet om att åka upp och ner från fjällstationen och ta hand om gäster – så länge inte vädret sätter stopp. Just nu har vattnet frusit, och några gånger per säsong är det omöjligt att ta sig upp till fjällstationen.

– Förra säsongen när vi skulle öppna så kom vi inte upp på en vecka, då kom det hur mycket snö som helst. Där uppe har man varit insnöad max två dygn, säger Ulrika Ervander.

Men det extrema vädret är inget som avskräcker, utan snarare lockar.

– Det har varit en väldigt lugn säsong, det här var den första stormen. Men det är ett jättekul jobb och man lär sig alltid något nytt. Man får lära sig mycket om fjällväder och hur man tar sig fram på en skoter i alla möjliga förhållanden, säger hon.