Frida och Jacob ska resa hela världen runt – i egenbyggd husbil

1 av 5 | Foto: Privat
Frida och Jacob har varit tillsammans i fem år.
NYHETER

Paret Frida och Jacob Ode har prioriterat bort fast boende och fast jobb för att ägna sitt liv åt att resa. Nu kommer de uppfylla en dröm de har – att åka jorden runt en egenbyggd husbil.

– Vi vet inte vad som kommer att hända.

För cirka fem år sedan träffades Frida, 29, och Jacob, 28, Ode i Nya Zeeland. Frida befann sig redan där när Jacob, som var i Norge, hörde av sig och ville åka dit för att möta upp henne. Då var de sedan innan ytligt bekanta.

– Tanken var egentligen att han skulle resa vidare själv. Men han lyckades övertala mig att följa med till Sydostasien, säger Frida.

De blev tillsammans och under dessa fem år har de varit på resande fot och sett en del länder.

– Vi har inte haft någon plan utan det bara blev så här längs vägen.

För att kunna leva så här har de valt bort fast boende och fast jobb i Sverige. I stället finansierar de sitt resande genom att säsongsarbeta som dyk- och skidinstruktörer runt om i världen.

– Vårt grundkoncept är att jobba i i-länder och resa i länder där det är billigt. 

Har byggt en egen husbil

En av höjdpunkterna med deras resor var när de bodde i husbil i två månader och sedan ett tag har de drömt om att göra något liknande igen – fast denna gång vill de ta sig runt hela världen i en husbil. Och nu i sommar ser det ut som att drömmen kommer att förverkligas. I mitten av april köpte Frida och Jacob en bil som de har byggt om till en husbil under våren. I husbilen finns det bland annat en soffa som man kan göra om till en säng, hyllsystem och en köksdel.

– Det är en frihet att ha ett eget boende så att man kan stanna vad man vill. Många som reser åker från ställe till ställe. För oss handlar det inte om destinationen utan om själva resan i sig.

”Vet inte vad som kommer hända”

Det kommer dock vara en del utmaningar tror Frida och Jacob. Som hur man ska flytta bilen över gränser och huruvida bilen kommer hålla då de inte kan något om bilar egentligen. Frågan är egentligen inte om bilen kommer gå sönder utan när den kommer gå sönder menar de.

– Det är rent praktiska saker som vi kan känna oro för, men inte själva resandet, säger de och fortsätter:

– Utmaningen är att göra en jorden-runt-resa med bil. Vi vet inte vad som kommer att hända.

”Räknar med att vara borta i tre år”

Under resan, som börjar i Trollhättan, kommer Frida och Jacob få in tre jobbsäsonger  – de kommer arbeta som dykinstrukörer i Thailand och Mexiko samt skidinstruktörer i Kanada.

– Vi räknar med att vara borta i tre år.

På deras blogg kommer man kunna följa paret och de hoppas att de kan vara en inspiration för andra som funderar på att våga sig ut i världen.

– Det går om man bara vill och vågar satsa. Sverige finns alltid kvar, det går faktiskt att åka hem.

Än så länge har de själva inga planer på att slå sig till ro och byta livsstil.

– Vi slutar när det vi tycker att det är tråkigt.