Polis skjuter tårgas mot flyktingar vid gränsen

1 av 6

avNiklas Svahn, Victor Stenquist

NYHETER

Flyktingar har försökt forcera gränsen mellan Grekland och Makedonien, uppger AFP.

Makedonsk polis har svarat med att skjuta tårgas.

På tv-bilder syns hur större grupper av flyktingar desperat försöker ta sig över gränsen mellan Makedonien och Grekland för att ta sig vidare upp i Europa. På andra sidan av det taggtrådsförsedda stängslet står en stor mängd poliser utrustade med hjälmar och sköldar. Genom att forcera stängslet försöker flyktingarna ta sig in i landet, men har bekämpats av tårgasskjutande makedonsk polis, skriver AFP.

6 500 vid gränsen

En del av barrikaden slogs sönder men det är oklart hur många migranter som tog sig igenom. Många av de som försöker ta sig till norra Europa är syriska eller irakiska flyktingar. Ungefär 6 500 personer är fast på den grekiska sidan gränsen eftersom Makedonien släpper in så få.

Flyktingarna har campat vid gränsen under dåliga förhållanden i över en vecka med nästan ingen mat eller medicinsk hjälp, rapporterar BBC.

Tak på antalet personer

I fredags rapporterades att Slovenien, Österrike, Serbien, Makedonien och Kroatien satt upp ett gemensamt tak för hur många personer som släpps in i landet per dag, vilket landade på 580 stycken.

Detta har kritiserats hårt av Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Eftersom Österrike har beslutat att enbart släppa in 80 personer om dagen har vi fått dagens situation, säger hon till tyska tv-kanalen ARD.

De stängda gränserna kring Balkan har lett till att tusentals människor strandsatts på det grekiska fastlandet utan någonstans att ta vägen.