Opinionsundersökningar

Varannan kvinna är rädd för att motionera själv

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Nästan hälften av svenska kvinnor känner sig otrygga när de går hem själv eller tränar på kvällen.

Ellinor Andersson, 34, har alltid nycklarna i handen under löprundorna.

– Jag skulle aldrig springa själv en fredag- eller lördagkväll, då är det så lite folk här, säger hon.

Nästan varannan svensk kvinna känner sig mycket otrygg eller ganska otrygg när de motionerar ensamma när det är mörkt. 46 procent av de tillfrågade i en undersökning från Aftonbladet/Inizio. Motsvarande siffra hos de tillfrågade männen är 20 procent.

– Efter 19-20 på kvällen skulle jag aldrig gå här själv, säger Eva Andersson Henriksson, 62.

Busch Thor: Begränsar kvinnor

Hon brukar promenera runt Råstasjön i Solna norr om Stockholm, ikväll tillsammans med sin man. Spåret runt sjön går delvis genom skogen.

– Det är ganska mörkt och ödsligt där. Dessutom skedde där en otäck våldtäkt där för kanske 15 år sedan. Det är många år sedan men en ung tjej joggade själv och blev misshandlad, det sitter kvar, säger hon.

Resultatet och kvinnors rädsla diskuteras i nypremiären av Aftonbladets Partiprogrammet, som sänds klockan 22 ikväll.

– Jag tror att det är många kvinnor som anpassar sig eller begränsar sig själva i sin vardag. Jag tycker att det är fullkomligt oacceptabelt att det fortsätter år ut och år in, säger Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, som medverkar i nypremiäravsnittet av Aftonbladets Partiprogrammet.

– Unga tonårskvinnor blir utsatta för hemskheter som många bär med sig långt in i vuxen ålder också.

Under sökningen visar också att kvinnor känner sig otrygga när de är ute ensamma på stan, där 43 procent svarar att de känner sig ganska eller mycket otrygga. En drygt tredjedel, 31 procent, är  rädda.

Ebba Busch Thor tror att det är viktigt att redan i skolan prata om värderingar och attityder. Dessutom tror hon på hårdare straff.

– Straffen ska stå i relation till såren som det skapar, säger hon.

Ringer en vän

Dessutom svarar de tillfrågade att de tar till olika strategier när de går själva i mörkret. Hela 45 procent av kvinnorna svarar att de håller kontakt med en vän eller familjemedlem. Över hälften, 56 procent, svarar att de väljer att ta en upplyst väg hem.

En drygt tredjedel av kvinnorna i undersökningen, 28 procent, svarar att de tar sällskap med en vän hem för att de känner sig otrygga. Noll procent svarar att de håller kontakt med en jourtelefon på vägen hem.

För Ellinor Andersson, 34, från Solna är det en självklarhet att ha nycklarna i handen – oavsett om hon springer eller går hem själv på kvällen.

– Det började jag med i tonårsåldern. Mina föräldrar var noga med att jag inte skulle gå hem själv, så jag har nog alltid tänkt på det, säger hon.

Hon springer ofta varvet runt Råstasjön och känner sig trygg vid vissa tider.

– Nu är det mycket folk här så det är ingen fara. Men är det fredag eller lördag kväll är det läbbigt, då skulle jag inte springa själv, säger hon.

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Opinionsundersökningar

Jämställdhet

Ebba Busch