Stoppade trafiken vid olyckan: ”Ingen ska behöva dö i tjänsten”

Foto: Polisens bild hyllas på Facebook.
NYHETER

Polisens bild på totalavstängningen av trafiken vid en trafikolycka hyllas på Facebook.

”Ingen ska behöva dö i tjänsten.", skriver polisen i ett inlägg.

Jonathan Svanerö, yttre befäl hos polisen i Eskilstuna, la upp en bild på polisens Facebooksida som visar en trafikolycka.

"Stopp av trafiken på E20 vid trafikolycka. Ingen ska behöva dö i tjänsten." skriver han i inlägget som har gillats över 6 000 personer.

– Jag skrev så med tanke på att det har varit så många dödsfall i trafiken just nu. Flera brandmän har förolyckats på kort tid, ingen ska behöva dö så, säger han.

Jonathan syftar bland annat på brandmannen som dog vid en olycksplats på väg E6 i höjd med Munkedal i slutet av april.

– Vi måste skydda våra medarbetare när vi jobbar, både räddningstjänsten, polisen och ambulanspersonal.

”Äntligen, det var på tiden”

Flera hyllar avstängningen och menar att det är ”helt rätt”. Någon skriver "Äntligen, det var på tiden". Enligt Jonathan Svanerö är det dock inget nytt att totalstoppa trafiken vid olycksplatser, men det sker inte varje gång. Den här gången stod bilen som var inblandad så tokigt till att de var tvungna att göra det.

– Det är ingen ny rutin utan handlar om en individuell bedömning vid varje olycka.

Snart införs totalavstängningar

Enligt P4 Sörmland kommer snart dock alla räddningstjänster i Sörmland, där Eskilstuna ligger, tillsammans med polis och ambulans införa gemensamma riktlinjer för totalavstängningar vid trafikolyckor – oavsett vilken väg det rör sig om. Detta för att förhindra att räddningspersonal blir påkörda.

– Det vi är överens om är att vi inledningsvis bör totalavstänga vägen tills vi har koll på allvarlighetsgraden på olyckan, säger brandmästaren Roger Ehrstedt till P4 Sörmland.

Som Aftonbladet skrivit om tidigare så arbetar redan räddningstjänsten i Strängnäs efter den rutinen.

– Nu har det varit tre olyckor på kort tid, så vi kände att vi behövde sätta ned foten, sa Mårten Eskilsson, ställföreträdande räddningschef i Strängnäs, till Aftonbladet.

Se polisens inlägg här nedan

ARTIKELN HANDLAR OM