”Sitta är bland det farligaste som finns”

Han kallas förbudsministern som vill stoppa rökning och gömma snuset.

Nu ger sig Gabriel Wikström på socker och salt - och vill samtidigt få oss att röra på fläsket.

– Sitta är bland det farligaste man kan göra, säger han.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) har gjort rökare och liberaler vansinniga genom att införa nya anti-röklagar. Nyligen presenterades även nya stramare snusregler, vilket fått snusare att gå i taket.

Nu lanserar han en ny kampanj - en storsatsning för att minska fetman.

– Sverige har hittills legat bra till men nu ser vi att det sticker i väg. I dag har vi 14 procent som är feta, om bara 15 år kommer det vara 25 procent. Övervikt och fetma är en av våra största utmaningar, säger han.

För att förhindra en fetmaepidemi ska experter på Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket ta fram ett omfattande förslag på insatser. Hälsoprojektet är det största på tio år.

– Det kan handla om nya riktlinjer, lagändringar och ekonomiska satsningar, säger han.

Kan bli lagändringar

Vilka lagändringar det kan handla om vill han inte säga. Men att få oss att äta mindre socker och salt är extra angeläget. I Norge har konsumtionen minskat efter starkare samarbete med livsmedelsbranschen. Något Wikström tror även skulle fungera i Sverige.

– Å ena sidan kan man lagstifta, men jag tror det är bättre att inleda samarbete. Det tror jag även ligger i branschens intresse.

Gabriel Wikström vill också få oss att motionera mer, i synnerhet i vardagen.

– Sitta är bland det farligaste man kan göra. Det är det nya röka, säger han och förklarar att stillasittande påverkar hela ämnesomsättningen.

Är du inte rädd för att epitetet förbudsminister ska sätta sig ännu mer?

– Nej, det är ganska få förbud vi diskuterar, något på rökområdet, annars är det andra verktyg. Jag är stolt över att ha blivit en person som väcker reaktioner. Det här är stora och viktiga frågor.

Rimligt att staten reglerar

Vad säger du till dem som tycker att staten inte ska lägga sig i om vi röker?

– När det gäller rökning stöds förbuden av 70 till 90 procent av befolkningen. Varför ska det vara tillåtet att röka på lekplatser och utanför entrén till offentliga byggnader? Det borde vara sunt förnuft som alla respekterar.

Vad man äter och dricker då?

– Jag tror att de flesta tycker det är rimligt att staten på vissa områden reglerar vad man röker, dricker eller stoppar i sig. Men det gäller att använda verktygen med sunt förnuft.

Publisert:

LÄS VIDARE