”En fruktansvärd tragedi för familjerna”

1 av 6
NYHETER

Dödsskjutningen i oktober är fortfarande det stora samtalsämnet i byn Vallåkra. Känslorna svallar hos en del men de flesta bybor är överens om att det bara finns förlorare efter händelsen.

– Det är en fruktansvärd tragedi för båda familjerna. Det går inte att föreställa sig hur killarnas föräldrar mår efter detta. Och det måste vara hemskt för mannen att sitta inlåst så länge under utredningen, säger Britt Pålsson, 71 år, Vallåkrabo.

Varje augusti strömmar tusentals bilentusiaster till Vallåkra för att delta i den årliga Vallåkraträffen – Skandinaviens största bilträff för ombyggda bilar. Men sedan oktober förra året så förknippas Vallåkra även med dödsskjutningen.

– Tyvärr är det så. Nu säger folk man träffar att ”Ja, det är där de skjuter folk.”, säger Britt Pålsson.

”Måste ha fått panik”

Det misstänkta dubbelmordet har varit på de flesta bybors läppar de senaste månaderna. Britt Pålsson, som har bott i Vallåkra nästan hela sitt liv och känner mycket folk, förklarar att de flesta tycker att det är hemskt att två unga män har dött. Men det finns också en förståelse för det inträffade.

– Många kan tycka att han gjorde rätt. Om han var hotad. Man kan tänka sig själv hur det skulle ha varit. Han måste ha fått fullständig panik.

”Två höga smällar”

Vallåkrabon Kristofer Örstadius var ute i garaget sent på kvällen den 14 oktober. När han gick in till huset hörde han hur någon sköt.

– Det var två höga smällar. Det lät som ett gevär. Det vara några sekunder mellan smällarna, säger Kristofer Örstadius.

Han reagerade inte speciellt mycket på ljudet då det finns många jägare i området. Dagen efter förstod han att det kan ha varit det misstänkta dubbelmordet han hade hört. Han har berättat om iakttagelsen för polisen.

– Det är inget man tror ska hända här i Vallåkra. Men jag tänker inte så mycket på det.

En kvinna som vill vara anonym berättar att hon träffade den misstänkte 68-åringen ofta när han rastade sin hund. De pratade ofta om naturen och djurlivet i området. Hon uppfattade att det fanns en konflikt mellan 68-åringen och männen – men det var inget han ville prata om.

– Han antydde att han hade blivit misshandlad av dem. Det ska hänt ett år innan. Han var illa berörd av det. Men han sa inte så mycket. Jag uppfattade det som om han inte ville lasta någon annan med sina bekymmer, säger kvinnan.

”Är väldigt tragiskt”

Britt Pålsson hoppas att dödsskjutningen blir utredd så fort som möjligt. Hon tänker att det måste vara tufft för 68-åringen att sitta i häktet så länge. Samtidigt kan hon inte släppa att två unga män har dött.

– Det är väldigt tragiskt att de måste sätta livet till. Det kunde ju ha varit lindrigare – och inte slutat i dödlig utgång. Det finns ju andra sätt att försvara sig på.

ARTIKELN HANDLAR OM