Sommaren har kommit – till Stockholm

1 av 5
NYHETER

Sommaren ser ut att ha kommit till Sverige, enligt SMHI.

Men det är än så länge bara stockholmarna som kan skryta med att ha bockat av våren.

Senare i kväll rasslar siffrorna in från landets väderstationer, men SMHI vågar redan nu dra slutsatsen att sommaren kan konstateras i Stockholm, eftersom allting tyder på att även torsdagsdygnets medeltemperatur ligger över tio grader.

– Det ser ut som att sommaren har kommit till Stockholm, det är så höga dagstemperatur i dag som borde kompensera för nattemperaturen, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Gotska sandön, som hittills har haft fyra sammanhängande sommardagar, är mer ett osäkert kort i sammanhanget. Ett klart besked om sommaren även kommit dit väntas i kväll.

När årstidsskiftet i Stockholm blir officiellt fastställs den första sommardagen till den 1 maj, alltså den första av de fem dagarna i följd som krävs. Arbetarrörelsen högtidsdag var tyvärr inte tillräckligt varm i södra Sverige för att medeltemperaturen skulle klara sig över tiogradersstrecket.

– Man har haft lite dragning från havet vilket kan ha påverkat temperaturerna, sedan har man även haft lite mer moln vissa dagar. På första maj hade man mer moln än man hade i Stockholm, säger Lovisa Andersson.

De varma temperaturerna ser dock ut att hålla i sig i stora delar av Sverige fram till början av nästa vecka, enligt SMHI.

– Det är inte helt omöjligt att fler väderstationer följer i Stockholms spår, säger Lovisa Andersson.

TT