Nyheter

Bönderna i uppror: ”Landsbygden försvinner”

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

I dag protesterar Sveriges bönder mot förhållandena inom lantbruket.

På flera platser i landet kör traktorer i kortege och står uppställda vid allmänna platser.

– Det är för att stoppa urbaniseringen. Sverige är större än storstan. Fortätter det så här har vi ingen landsbygd kvar, säger bonden Fredrik Nordin.

Ett 50-tal bönder har anlänt till Sundsvall efter att ha skapat långa köer med sin traktorkortege på E4:an. Vissa av bönderna har kört en sträcka på 15 mil med sina långsamtgående fordon för att delta i vad de kallar landsbygdsupproret.

”Måste få någon hejd”

Flera gånger tidigare har bönderna gjort gemensam sak och engagerat sig i liknande uppror för att protestera mot förhållandena inom lantbruket.

Enligt Fredrik Nordin, vice ordförande för landsbygdsupproret och bonde, får en mjölkbonde om dagen lägga ner sin verksamhet. Sveriges landsbygd håller på att urholkas.

– Utan lantbrukare så finns det ju ingen landsbygd alls, och snart är det omöjligt att bo på landsbygden, säger han och menar att när bönderna försvinner drabbas även svenska affärer och andra jobb.

– Vi vill att folk börjar köpa svensk mat, importen måste få någon form av hejd, säger Fredrik Nordin.

Dras med dålig lönsamhet

Skara, Vimmerby, Östhammar och Jönköping är bara några av de 20-tal orter i Sverige där bönderna säger ifrån. Dålig lönsamhet där svenska bönder inte betalas likvärdigt jämfört med utländska konkurrenter, trots högre krav, är den främsta anledningen till att de i dag fortsätter sina protester.

Åsa Augustsson, mjölkbonde utanför Skara, åkte genom staden med omkring 60 andra bönder. Hon håller på ställa om sin produktion till Kravmärkt för att få några extra ören för mjölken.

– Just nu är det kärvare än någonsin. Under omställningsperioden får jag inget extra. Man får skära ner på allt, säger hon.

Hon och maken, som också arbetar som bonde, kan ta ut ungefär 10 000 kronor i månaden i lön. Resten går åt till att sköta gården.

– Det känns tråkigt att det inte kan vända någon gång. Politiker förstår inte allvaret, säger Åsa Augustsson.

Det EU-stöd som har betalats ut beskriver hon som ”en droppe i havet”.

”Fruktansvärt tungt”

– Det är helt ohållbart att vi skickar ut pengarna ur landet. Sverige köper in så mycket mat. Man kan tänka ett steg längre om det skulle bli krig, självförsörjningsgraden har gått ner något kopiöst, säger Fredrik Nordin.

Genom att genomföra dessa protester har bönderna fått diskussioner med lantbruksminister Sven-Erik Bucht (S) men Nordin menar att de konkreta resultaten har uteblivit.

– På mjölksidan är det fruktansvärt tungt, det försvinner en bonde varje dag. Jag ser en skrämmande utveckling, säger Fredrik Nordin.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert: