Terrorattentaten i Bryssel

Här är bilden på de misstänkta för flygplatsattacken

Av: 

Niklas Eriksson

Erik Melin

Linnea Järkstig

NYHETER

ZAVENTEM/STOCKHOLM. Männen anlände till Zaventem-flygplatsen i taxi och lastade sina stora resväskor på bagagevagnar.

I väskorna låg sprängämnen, spikar och glas.

Inne i terminalen detonerade två av dem sina bomber.

Nu jagas den tredje – mannen i hatten.

Klockan 08.30 exploderade avgångsterminalen på Zaventem-flygplatsen i Bryssel. Inom loppet av några sekunder detonerade två bomber bland resenärerna.

Minst 14 personer dog och minst 96 människor skadades när terminalen sprängdes i bitar.

– Vi ser fler allvarligt skadade än vad vi sett vid tidigare attentat. Det beror på typen av bomb som använts. Det fanns spik och glas i dem och det har lett till skadorna vi nu ser, säger Maggie De Block enligt belgiska HLN.

Kort innan explosionerna anlände tre män till flygplatsen i taxi. Zaventems borgmästare bekräftar på tisdagskvällen att det var de stora resväskorna männen la upp på sina bagagevagnar som ligger bakom den död och förödelse som spreds i terminalen.

– De kom med taxi med sina resväskor, bomberna fanns i väskorna, säger Zaventems borgmästare Francis Vermeiren, enligt AFP.

Mannen i hatt flydde

Männen fångades av en av flygplatsens övervakningskameror på väg in i mot incheckningsdiskarna.

Två av dem var mörkklädda och bar någon slags handske på sina vänsterhänder när de skjutsade sina bagagevagnar genom flygplatsterminalen. I belgiska och brittiska medier spekuleras det i om de båda männen dolt utlösarna till bomberna fyllda med glas och spik som låg de fem väskorna männen hade med sig.

De båda terroristerna tros ha varit självmordsbombare som dog när bomberna exploderade, en vid American airlines-incheckningsdisk och en vid ett kafé i entréhallen.

Den tredje mannen, klädd i ljus jacka och en mörk hatt, hade också en bomb i sin väska.

– Men han måste fått panik, den detonerade inte, säger borgmästare Francis Vermeiren till AFP.

Samtidigt jagas mannen i hatten.

Under tisdagskvällen gick belgisk polis ut med en bild och vädjan till allmänheten om hjälp att hitta den misstänkte terroristen.

Sent på kvällen fanns inga uppgifter om att han fångats. Däremot har polisen genomfört en husrannsakan i stadsdelen Schaarenbeek i Bryssel dit de blivit ledda av taxichauffören som inte fick hjälpa terroristerna med deras väskor efter att ha kört dem till flygplatsen, uppger HLN.

Bomben slet sönder tunnelbanetåg

Vid husrannsakan hittades en spikbomb, en IS-flagga och kemikalier uppger Thierry Werts, talesperson vid åklagarmyndigheten, enligt Het Nieuwsblad.

Bildbyrån EPA har släppt en röntgenbild från ett militärsjukhus där offer från terrorattentaten vårdas. På bilden syns tydligt hur en spik fastnat i mannens bröst. Mannen uppges ha överlevt explosionen, enligt bildbyrån.

En knapp timme senare utlöstes ännu en våldsam bomb, den här gången i ett tunnelbanetåg under morgonrusningen. Bilder från Maalbeek, alldeles nära EU-kvarteren, visar hur tunnelbanevagnen slitits sönder och förvandlats till ett skelett av metall och bråte.

Minst 20 människor dödades vid terrorsprängningen i tunnelbanan. 106 skadades, varav minst 17 allvarligt. En av dem en svensk kvinna som enligt NSD ska vara hemmahörande i Norrbotten.

Det ska handla om en kvinna i 40-årsåldern från Norrbotten som under tisdagen har opererats för sina skador.

– Därefter har vi bara fått veta att hennes tillstånd har försämrats. Vi är så oroliga, säger kvinnans syster till NSD.

IS tar på sig dåden

Sent på tisdagskvällen uppger belgiska inrikesministern att de varit medvetna om att terrorplaner riktade mot Europa varit på gång, men inte nu och inte mot Bryssel.

– Vi har varit medvetna om att det funnits risk för att något ska hända men inget av den här magnituden, säger han enligt AP.

Enligt irakiska underrättelsekällor ska terrorsekten IS ligga bakom attacken och att de under en längre tid planerat att slå till mot en flygplats eller tågstation i Europa.

– Men Bryssel var inte med i de planerna, säger säkerhetskällan till AP.

Den belgiska huvudstaden blev måltavla för terrorn efter förra veckans polisräd där Paristerroristen Salah Abdeslam greps efter att ha varit på flykt sedan terrordåden i Paris i november.

Även en ”nyhetsbyrå” som uppger sig vara kopplad till terrorsekten uppger att det är IS som ligger bakom dåden i Bryssel.

I påstått uttalande från IS skrivs att "IS-krigare" genomförde ”bombningar med explosiva bälten och sprängladdningar”.

Polisen sprängde ”tredje bomb”

När mörkret lagt sig över flygplatsen var området avspärrat och polisens tekniker hade tagit över för sin utredning. En halv kilometer från terminalbyggnaderna stoppade ett stort polisuppbåd nästan all trafik från att nå flygplatsen. Tomma passagerarbussar som genomsöktes av hundförare och poliser beväpnade med automatvapen var de enda fordon som tilläts passera förutom polispatruller.

– De ska nog ta ut personer som fortfarande är fast där inne, säger en kroatisk affärsman till Aftonbladet.

Några timmar tidigare hade polis och militär upprättat en säkerhetszon kring flygplatsterminalen. Där inne hade de hittat mannen i hattens väska, fylld med sprängmedel och spik.

Väskan sprängdes av polisen under kontrollerade former. I natt pågick fortfarande jakten på mannen i hatten som är försvunnen sedan han misslyckats med sin självmordsbombning.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattentaten i Bryssel

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattentaten i Bryssel