Yrkar på livstid för mord på fru

NYHETER

”Skiljer sig inte i hans värld - inte från honom”

1 av 16

LUND. Trots att han blev avbruten återvände 43-åringen till offret och skar halsen av henne.

Åklagaren yrkade i dag på livstids fängelse för mannen som mördat sin hustru.

– Han hugger besinningslöst och kvinnan skriker för sitt liv. Skriken ekar i parkeringshuset har vittnen berättat, säger Kristina Wedelsbäck, åklagare.

Åklagaren Kristina Wedelsbäck yrkade i dag på livstids fängelse för den man som dödade sin hustru i parkeringshuset Färgaren i Lund den 19 april. Rätten fastslog i dag att det är bevisat att han dödade henne genom att hugga henne med en kniv och sedan skära halsen av henne.

Däremot har man ännu inte tagit ställning till om det var en planerad gärning. 43-åringen ska först genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, sedan den lilla undersökning som gjort fann att mannen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

– Man skiljer sig inte i hans värld. I alla fall inte från honom. Därför dödade han sin fru, sa Per Schånberg, den avlidna kvinnans målsägarbiträde.

Han tycker inte att mannen borde genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, utan anser att det är klarlagt att 43-åringen var medveten om sin handling. Han hade betalat p-biljett för flera timmar. Gömt sig i bilen med en kniv och gick sedan till attack mot sin fru när hon kom från jobbet. När dessutom en p-tekniker som arbetade på platsen avbröt honom jagade han efter denne.

– Han besinnar sig inte då utan går tillbaka till platsen där kvinnan ligger. Hon har rest sig. Han går fram och skär halsen av henne, Per Schånberg.

43-åringens advokat Anders Elison förklarar att hans klient är nöjd med beslutet om en rättspsykiatrisk undersökning. 43-åringen hävdar att han inte förstår vad som hände när han dödade sin fru.

– Till mig har han sagt att det var ett monster inom honom som kom fram – ett monster som han inte visste att han hade inom sig.

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Lund