Upplopp och kaos – nu stoppas läskjätten av sockerbrist

1 av 3
NYHETER

Det hårt ekonomiskt prövade Venezuela har drabbats av matbrist och upplopp.

Nu meddelar Coca-Cola att företaget stoppar merparten av sin produktion i landet.

Enligt läskjättens leverantörer går det inte längre att få tag på socker.

Venezuela har störst oljereserver i världen men står ändå på randen till kollaps. Ekonomin har drabbats hårt av det låga oljepriset och enligt landets officiella statistik föll BNP med 5,7 procent i fjol medan inflationstakten var 180 procent. Nästa år räknar Internationella valutafonden, IMF, med en inflation på hisnande 1 600 procent.

Krisen har lett till brist på mediciner, mat och andra basvaror, vilket i sin tur gett bränsle åt upplopp på flera håll. I staden Guarenas blockerade demonstranter vägkorsningar och brände bildäck samtidigt som de skrek ”vi vill ha mat”, skriver The Guardian.

Lade ner ölproduktion

Förra månaden lade landets största öltillverkare Polar ner produktionen och nu har avsaknaden av socker gjort att Coca-Cola bestämt sig för att stoppa merparten av sin produktion i Venezuela. I ett pressmeddelande skriver Coca-Cola att läskjättens leverantörer inte längre kan få tag på socker.

Drycker utan socker tillverkas dock som vanligt och företagets kontor och distributionscentraler i landet kommer att fortsätta hålla öppet.

Avfyrade tårgas

Oppositionen anklagar regeringen för misskötsel av landet medan regeringen i sin tur skyller på ekonomiskt sabotage från Venezuelas elit.

Den 13 maj införde president Nicolás Maduro ett 60 dagar långt undantagstillstånd, vilket ger armén utökade befogenheter att distribuera matvaror och upprätthålla ordningen samtidigt som regeringen får mer makt att ingripa i ekonomin.

Den senaste veckan har demonstranter över hela landet krävt att president Maduro avgår. I huvudstaden Caracas avfyrade säkerhetsstyrkor tårgas mot demonstranterna.

Enligt tidningen El Mundo har en medlingsdelegation ledd av den spanska expremiärminister José Luis Zapatero anlänt till Venezuela för att försöka inleda en dialog mellan oppositionen och regeringen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Venezuela

Coca-Cola