Utsläpp av giftiga gaser på äldreboende

avNiklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Hälsofarliga gaser sprids på äldreboendet Myntan.

En av de äldre har drabbats av astma från flytspackel i golvet.

Hans Molander, 78, har redan andningssvårigheter och han är orolig över bristen på information.

– Jag reagerar på nonchalansen. Vi räknas inte, säger Hans Molander.

Foto: Håkan Flank
”Jag kände liksom att det luktade här”, säger Hans Molander.

Det luktade konstigt, tyckte de äldre redan när de flyttade in i sina lägenheter i nya trygghetsboendet Myntan i Nyköping.

Boendet invigdes i hösten 2014, splitternytt och modernt med 42 lägenheter för äldre personer i behov av service.

Flera drabbade

Men flytspacklet i golvet läckte hälsofarlig gas. Flera äldre har redan drabbats.

Nu kan byggjätten Peab tvingas bygga om.

– Jag gick till läkare som konstaterade att jag drabbats av astma. Ta kontakt med kommunen sa läkaren till mig, berättar en av de boende för Sörmlands Nyheter, som först skrev om utsläppet.

Hans Molander, 78, drabbades av en stroke i november och är sedan dess på väg tillbaka till ett normalt liv med rehabilitering. Han återhämtar sig också efter en lungsjukdom vilket gjort att han har nedsatt lungkapacitet. Han har själv känt av gaserna.

– Jag kände liksom att det luktade här och jag har hållit på och nyst utan förklaring. Jag trodde det var allergi först.

Har inte informerat

Om han skulle utsättas för gasen i högre koncentration skulle han behöva syrgas för att blanda ut luften.

– När jag kom till avdelningen och skulle äta möttes jag av flera stycken som var väldigt plågade och oroade och visste inte vart vi skulle ta vägen, säger Hans Molander.

Gasen har bildats från det flytspackel som smetades ut på betongen innan golvmattorna lades på. Men det 78-årige Molander reagerar på är inte problemet utan bristen på information från kommunen. Han fick läsa om utsläppet i tidningen.

– Det jag reagerar på är inställningen som man har från myndigheterna i viss mån, nonchalansen mot gamla. Självklart ska man informera berörda när sådant här sker.

”Håller på att utreda”

Hans Molander är själv en av de yngsta på boendet och det finns personer som är uppåt 100 år. De har ingen chans att ställa kritiska frågor, menar Molander.

Mikael Karlsson, eftermarknadsansvarig på Peab, säger till Sörmlands Nyheter att de kommer att göra om minst en lägenhet.

– Vi håller på att utreda en lägenhet och tar bort spackel. Vi vill inte gå ut med mer innan vi vet vad det handlar om, säger Mikael Karlsson.

Aftonbladet har sökt Peab för en kommentar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Nyköping

Peab