700 döda på några dagar – nu väntas dödstalet att öka

1 av 3
NYHETER

Över 700 flyktingar har dött i tre båtolyckor de senaste dagarna, uppger FN:s flyktingorgan UNCHR.

Båtarna var på väg mot Italien och Europa när de förliste på Medelhavet. Nu väntas dödstalet att öka.

– Det brukar vara värst under juni, juli och augusti. Vi måste göra något, säger UNHCR:s talesperson William Spindler.

Över 700 flyktingar befaras ha drunknat när tre båtar kapsejsade i Medelhavet de senaste dagarna. Det meddelar FN:s flyktingorgan UNHCR.

De undermåliga båtarna var överbelastade med flyktingar som färdades mellan Libyen och Italien i hoppet om ett bättre liv i Europa. Men många av dem tog sig aldrig fram och dog i samband med båtolyckorna.

– Varje dag dör vuxna och barn i Medelhavet. Det här är en fruktansvärd tragedi som måste lösas, de här människorna känner att de inte har något annat val än att göra de här farliga resorna, säger William Spindler, talesperson för UNHCR i Europa, till Aftonbladet.

Överlevare: ”Vi använde plastglas”

På onsdagen kapsejsade en båt och omkring 100 personer saknas fortfarande, enligt Charlotta Sami, talesperson för UNCHR.

En dag senare, på torsdagen, välte en större båt med omkring 670 personer ombord. Båten saknade motor och bogserades av en större fiskebåt. Den mindre båten, med många kvinnor och barn ombord, började så småningom ta in vatten, då beordrade kaptenen på den större båten att bogserlinan skulle kapas – och båten sjönk, berättade vittnen för Röda Korset.

– Vi använde våra händer och platsglas, säger en överlevare till en italiensk tidning, skriver Sky News.

– I två timmar kämpade vi mot vattnet, men det var förgäves. Båten började svämma över, och de på nedre däck hade ingen chans. Kvinnor, män och flera flera barn var fast och drunknade.

Ytterligare en båt på väg till Europa sjönk på fredagen. I samband med att båten kapsejsade kunde 135 personer räddas, senare hittades 45 kroppar och det är fortfarande oklart hur många som saknas.

Totalt har 60 kroppar hittats från händelserna och bland dem ska tre vara spädbarn.

Dödstalet väntas öka

Resorna över Medelhavet har ökat under de senaste veckorna. Och läget väntas förvärras i takt med att det blir varmare i Europa.

– Vanligtvis reser fler på sommaren, så piken brukar vara i juni, juli och augusti, säger William Spindler.

Förra året dog ungefär 3700 människor när de försökte göra den livsfarliga resan och hittills i år har ungefär 2200 människor dött, enligt UNCHR. Det innebär att vi kan ha ett ännu värre år framför oss.

– Det är fruktansvärt att det här händer. Vi måste hjälpa flyktingarna på deras hemorter så att de inte behöver söka trygghet på andra ställen.

Enligt Rädda Barnen i Sverige är det dags att ta ett krafttag och skapa lagliga vägar till Europa.

– EU måste hjälpas åt, man ska inte behöva gå till människosmugglare – Europa är bättre än så, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Italien

Libyen

UNHCR

Europa

Medelhavet