Eva spydde av mensvärk i direktsändning: ”Jag är stolt”

1 av 4
NYHETER

Eva, 30, fick extrem mensvärk och spydde i direktsänd tv.

Då skapade hon inte bara tv-historia, utan också svensk menshistoria.

– Jag är jättestolt. Det är så här som många kvinnor har det, säger Eva Nazemson.

Lingonveckan, tant röd eller perioden. Kärt barn har många namn, men varför inte kalla det precis vad det är? Mens.

I dag är det internationella mensdagen som uppmärksammas för att bryta tabun och våga prata om en av de mest naturliga saker som finns.

Kommer du ihåg när Eva Nazemson, 30, bidrog till svensk tv-historia genom att spy i direktsändning? Det var TV4:s i programmet ”Nattliv” som hennes mensvärk blev för mycket och smärtan tog sig uttryck i en spya.

– Det var så mycket tankar efteråt. Jag fick panik och kände mig helt fryst. Men jag tänkte också att det hände på natten, på en ganska liten kanal och att det kanske inte var så många som tittade. Men efter två till tre dagar var det kört – det var överallt, säger hon.

˝Jag skämdes aldrig”

Händelsen som inträffade för snart tio år sedan var kanske ett av Sveriges största mensgenombrott. Och bara år senare startade den röda vågen och det har kommit sommarprat, tecknade serier och böcker – alla om mensen.

– Jag är jättestolt. Jag är glad och stolt över att jag kommer bli ihågkommen för den här fantastiska internationella mensdagen.

– Jag skämdes aldrig när det hände och jag hoppas att det är så det har blivit nu. För det är så här som många kvinnor har det, säger hon.

Sjöng om mens i tv

För inte allt för länge sedan kunde svenska folket se youtube-profilen Alexander Hermansson, 24, sjunga om mens i SVT:s Barnkanalen. Något som också fick spridning utomlands.

– Först skojade vi om att jag skulle sjunga om mens, men sedan tyckte vi att idéen var vettig. Då frågade de om jag kunde tänka mig att göra det och jag sa ja. Det var ganska ovant och annorlunda för mig, men det var väldigt roligt också, säger han.

I låten sjunger han om hur mens är något helt normalt och ”som det ska va, vi får va, lite extra snälla. Ha tålamod, det är bara lite blod”.

– En och annan förälder tyckte att ”det här ska inte mina barn behöva möta när de slår på tvn”, men många föräldrar tyckte att det var skönt att vi kunde ta upp det på ett naturligt och skojigt sätt.

– Dessutom var det bra att jag som kille kunde få visa att det här är någonting som vi också bör kunna och lära oss, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM