Lågmäld Olsson om drömmen som blev sann

avOisin Cantwell

Foto: Andreas Bardell/Arkiv
Johan Olsson är klok nog att inte krångla till sin berättelse utan håller sig till det han är en av de bästa i världen på – längdskidåkning, skriver Oisín Cantwell.

Om kärlek, hopp och förtvivlan och en femmil som revolutionerade skidcirkusen.

Johan Olsson, som har 13 OS- och VM-medaljer på cv:et, är en lågmäld och fin sommarpratare. 

Han var så nervös att han skar av sig halva fingret första gången han lagade mat åt henne, vilket inte hindrade att de blev ett par.

Johan Olsson berättar att han har Anna att tacka för så mycket. Hon tog hand om barnen medan han tog ännu ett VM-guld. "Det borde fan i mig vara du som fick hyllningarna", muttrar han.

Idrottshjälten är klok nog att inte krångla till sin berättelse utan håller sig till det han är en av de bästa i världen på, längdskidåkning.

Den tanige pojken som kommer sist i tävlingarna och som har en uppoffrande far som skjutsar honom till träningarna och väntar i värmestugan under passet och en uppoffrande mor som har middagen klar på bordet då han kommer hem.

Många år senare, då Olsson är ensam på träningsläger i en och en halv månad, ringer han hem på kvällarna och gråter av saknad efter barnen.

Men belöningen kommer: VM-guld i Falun, vakter utanför hotellet, tusentals människor som skriker.

Vår sommarpratare känner sig som en rockstjärna och inser att det inte är någonting för honom.

Ändå fortsätter han. Ensam i timmar på den trista försäsongsträningen. Varför? Han älskar det.

Sjukdomar och skador har ställt till det genom åren, men dessa långtråkiga perioder har också varit en nyttig påminnelse om hur viktigt hans jobb är för honom.

1 mars 2013. VM i Val di Fiemme. Femmilen, en disciplin Olsson tidigare varit usel på.

Men den mentala träningen har gjort underverk, han rycker tidigt, ingen kommer ifatt och på sista varvet skriker coacherna upphetsat längs med spåret.

Aldrig tidigare har en skidåkare soloåkt en femmil på detta sätt och vid prisutdelningen lämnar Petter Northug över sin World Champion-nummerlapp till Olsson. Drömmen blev sann.

Ett sympatiskt sommarprat. Och att spela Ryan Adams vittnar om en mer sofistikerad musiksmak än vad vi är vana vid av idrottsstjärnor.

ARTIKELN HANDLAR OM