Maud Olofssons attack mot SVT-satsningen: ”Socialism”

Centerpartiets förra partiledare Maud Olofsson blev arg när hon såg första avsnittet av Po Tidholms tv-serie om den svenska glesbygden.

Hon tycker att SVT bara låter socialister uttala sig:

– Det är ju det, den vanliga vänsterretoriken.

I den nya tv-serien ”Resten av Sverige” reser journalisten Po Tidholm runt och tar tempen på den allt glesare svenska glesbygden.

I det första avsnittet av tre gör han avstamp i sin egen hemort, Arbrå, och ställer sig frågan varför tungt beskattade Norrlandskommuner får så lite tillbaka från samhället.

När Centerpartiets förra ledare Maud Olofsson såg programmet på onsdagskvällen avreagerade hon sig i ett inlägg på Instagram:

”Jag undrar bara när SVT tänker släppa fram nåt annat än socialister som pratar om vår landsbygd”, skrev hon bland annat.

– Jag blev arg. Arg och besviken, säger Maud Olofsson till Aftonbladet.

– Ambitionen att lyfta landsbygden är helt rätt. Det har jag försökt göra i hela mitt liv, även fast det inte har ansetts vara en viktig fråga. Men här får man tre program på sig att göra det och landar i att det är fel på marknaden.

Lifvendahl ”bortklippt”

Fler och fler svenskar lämnar landsbygden och flyttar till städerna. I Po Tidholms program beklagar sig de som bor kvar över hur samhällets tjänster flyttas längre och längre bort från dem.

Olofsson, som i dag är ordförande i besöksnäringens branschorganisation Visita, säger att det inte är hela bilden.

– Framför allt inte i den tätortsnära landsbygden där man lever väldigt bra. Man kan problematisera avfolkningen i vissa orter, men man kan också visa den andra sidan.

Tidholm åker till Pajala, där gruvan lades ner då den inte var lönsam. Olofsson pekar på småföretagarna, som hon menar kan bygga upp kommunerna igen.

Med på Po Tidholms resa är Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl. Hennes ledarsida betecknar sig som obundet moderat.

– Men hon fick inte säga så himla mycket. Så fort hon började protestera upplevde jag att han klippte, säger Olofsson.

”Förstår inte vad hon menar”

Patrick Bratt, exekutiv producent för ”Resten av Sverige”, förstår inte vad Maud Olofsson menar.

– Det låter som ganska svepande formuleringar, säger han.

– Vad vi skildrar är urbaniseringstrenden, vilka förutsättningar som skapas på landsbygden och att det svårt med arbetstillfällen och befolkningsstrukturen.

Att Po Tidholm leder programmet ger det ett temperament, säger han. Och de fakta som läggs fram är journalistiskt bearbetade av en hel redaktion.

– I så fall undrar jag var de här socialisterna som vi intervjuar skulle vara. Det är experter, forskare och vanliga människor, säger Patrick Bratt.

Vill ha liberalt program

Men Maud Olofsson tycker att det finns en annan sida av landsbygden som SVT också bör visa.

– Jag väntar bara på att någon liberal som jag själv får göra det, eller någon annan.

Det låter som en inbjudan till SVT?

– Haha, om jag hade kunskap på det området. Jag tror att det finns många intressenter som skulle kunna göra en film som var annorlunda. Jag är så himla less på den här bilden av vad det är som sker.

Publisert: