SD-motion får kritik ”Häpnadsväckande okunnigt”

avEbba Thornéus

1 av 3
Lars Ohly.

För att minska Bonniers dominans inom media vill SD:s riksdagsledamot Anna Hagwall ta bort presstödet till landets lokaltidningar.

Något som inte riktigt överensstämmer med vilka som faktiskt får presstöd.

Utspelet har mött starka reaktioner från flera håll och får även intern kritik.

– Detta kommer få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson i ett pressmeddelande.

Det var under onsdagen som Aftonbladet kunde berätta om den motion som lagts fram av SD:s riksdagsledamot Anna Hagwall.

För att minska Bonniers dominans inom media vill hon ta bort presstödet till landets lokaltidningar och se att programutbudet i SVT blir som "på 50-60-talet".

– Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av media, förklarar SD-toppen sitt resonemang i ett mejl till Aftonbladet.

Starka reaktioner

Reaktionerna på Hagwalls utspel har varit starka och mött kritik från flera håll.

DN:s redaktionella utvecklingschef, Martin Jönsson, skriver i en krönika att

”Sveriges riksdag ska behöva lägga tid på ett vilt fabulerande av en gravt okunnig ledamot är oroande för den demokratiska processen. Det visar på ett förakt för allt som är sant och viktigt.”

Även Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, skrev under onsdagen på Twitter:

”Häpnadsväckande okunniga förslag av ledamot i skatteutskottet, måste man säga.”

Han följde även upp kritiken i ett inlägg på sin blogg:

”Sverigedemokraten Anna Hagwall vet alldeles uppenbarligen inget alls om svensk media, men motionerar ändå upprört i riksdagen om att ”…hela åttio procent av medierna ägs och kontrolleras av en och samma ägare.”

Liberalernas partiledare Jan Björklund skriver ”Ett oerhört uttalande från en SD-ledamot i riksdagen. Att Bonniers ägande ska minskas bl a för att de är en "etnisk grupp", alltså judar.”

Statsvetaren Ulf Bjereld frågar sig följande på Twitter:

"Ingen etnisk grupp ska få kontrollera mer än fem% av media", säger SD-politiker. Räknas svenskar som etnisk grupp?”

”Har skadat vårt förtroende”

Politikern Lars Ohly twittrade att ”Alla riksdagsledamöter är inte så välinformerade” och Anders Rönmark, politisk redaktör på Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda, skriver att "Anna Hagwall lär få vara kvar i SD. Pressekreteraren som var satt att förhindra henne från att lämna in motioner får nog sparken".

Till DN säger idéhistorikern Henrik Bachner att ”det här känns igen från antisemitisk retorik och propaganda. Föreställningen har en gammal tradition. Det är oroande att en riksdagsledamot sprider den här typen av uppfattningar”.

Anklagade Bonnier skriver i en kommentar till Aftonbladet att ”Anna Hagwall vill alltså komma åt Bonnier genom att dra in ett presstöd vi inte har, till tidningar vi inte äger. Bortsett från den totala okunskapen så finns det såklart också en allvarligare sida av det här. Utspelet visar en avsky mot fria medier och kommer ur ett obehagligt konspirationsteoretiskt arv.”

Partiet: Har inlett en dialog

Samtidigt som kritiken haglade meddelade Sverigedemokraterna att de inte står bakom Hagwalls motion och att den kommer få ”konsekvenser” för henne inom partiet.

– Anna Hagwalls motion stämmer inte överens med partiets stöd till Public Service och mediepolitik i övrigt. Agerandet har skadat vårt förtroende för henne. Detta kommer att få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson i pressmeddelandet.

Till Aftonbladet säger Henrik Vinge, pressansvarig på Sverigedemokraterna, att man diskuterat saken inom paritet och inlett en dialog med Anna Hagwall.

- Vi har diskuterat saken och partiet ställer sig inte bakom den här motionen då den står i strid med partiets uppfattning om mediepolitiken i allmänhet.

Vad händer med Anna Hagwall nu – kommer hon få avgå?

– Jag har ingen ytterligare information att ge om detta i nuläget.