Prostituerade hyr rum via hotellsajt

Foto: Simon Häggström på Citypolisens prostitutionsgrupp
NYHETER

Hotellsajten Booking.com hyr ut rum till prostituerade mot hotellens vilja, skriver Dagens Nyheter. Bolaget kritiseras av hotellbranschen och polisen.

– Booking.com borde läsa på om svensk lagstiftning. Som det är nu tvingar de indirekt hotell att ta emot prostituerade, säger Simon Häggström på Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

Bakgrunden är att i takt med att hotellen har skärpt sina kontroller har människohandlare hittat ett kryphål, och de flesta rumsbokningar kommer nu via så kallade tredjepartssajter, som Booking.

När bokningen väl är gjord vägrar resejätten att ta bort den om inte hotellet först polisanmäler. Men hotellet kan inte polisanmäla den prostituerade, som oftast står på rumsbokningen, eftersom den som begår ett brott är personen som köper sex, enligt den svenska sexköpslagen.

Hotellen i huvudstaden känner sig enligt uppgifter i DN maktlösa och brukar ringa polisen och bara hoppas på att sexköparna kan gripas. Men många gånger hinner polisen inte.

Bookings Sverigechef vill inte närmare kommentera DN:s uppgifter, annat än att han tycker att hotellen ska ha kontakt med polisen om de misstänker att olaglig verksamhet förekommer, och säger att hotellsajten stödjer att en reservation avbokas om det finns bevis på att olaglig verksamhet förekommer, till exempel i form av en polisanmälan.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sexhandel