Risk för kraftiga åskskurar under natten

1 av 2
NYHETER

Årets midsommarfirande har kantats av gråmulen himmel och regnskurar på flera håll.

Natten mot midsommardagen är osäkerheten kring väderutvecklingen stor – med överhängande risk för omfattande åskoväder och stora regnmängder på kort tid.

– Det finns risk för mycket besvärligt väder med åskskurar. Just nu är det svårt att säga var, men främst ser det ut att påverka Öresundsregionen och västra Skåne, säger Kristian Silver, meteorolog på SMHI.

Osäkerheten kring väderutvecklingen är stor, när midsommarafton går mot midsommardag. Det kraftiga åskoväder som under torsdagskvällen och midsommaraftonens morgon drabbade främst delar av Skåne riskerar att följas av ett nytt oväder.

– Det är risk för att det kan bli ett omfattande åskoväder även i kväll och under natten, men det är just nu mycket svårt att säga hur mycket och exakt vilket området det kommer drabba, säger Kristian Silver, meteorog på SMHI.

I samband med åskan råder även stor risk för kraftiga vindbyar och stora regnmängder på kort tid.

– Om det blir ett kraftigt åskoväder får man också räkna med att det också kommer komma en hel del nederbörd, säger Kristian Silver.

Svårgissat åskväder

Redan under tidig kväll ligger ett mindre åskoväder över Örebroområdet. Det kraftigare ovädret som väntas dra in befinner sig vid 21-tiden på fredagskvällen över norra Tyskland, på väg bort mot Danmark och Själland.

– Det väntas komma nu under natten. Som det ser ut nu kommer det att täcka nästan hela Götaland. Främst riskerar det påverka Öresundsregionen och västra Skåne lär få en hel del åska. Möjligtvis även västra Halland.

Även mellersta Norrland mot nordost och Västerbottens län kan få mindre åska.

Och bor man i västra Skåne gör man rätt i att hålla extra koll på SMHI:s väderkartor.

– Möjligtvis kan ovädret komma att uppgraderas till någon varning, även om det fortfarande är svårbedömt. Så det kan vara värt att hålla koll på vår hemsida.

Efter midnatt dundrade åskan in över södra Sverige. En person som Aftonbladet pratat med fångade flertalet blixtar från sin balkong i centrala Malmö.

– Jag stod på balkongen och filmade när det kom flera. Det åskade jättemycket. Nu har det lugnat ner sig men det regnar fortfarande, säger han.

Börjar ”mattas av”

På midsommardagens morgon har det aktuella ovädret sakta börjat dra sig bort.

– Det åskoväder som drog in över östra delen av Småland och håller på att mattas av. Nu är det mestadels i skurform med några enstaka åskuladdningar kvar, så det har väl i stor sätt passerat södra Sverige, säger SMHI:s meteorolog.

Samtidigt ser det ut att komma betydligt mer åska över Tyskland, som har rörelse mot oss. Även om det i nuläget är osäkert i vilken bana det kommer gå. SMHI bedömer därför att riskvarningarna troligtvis kommer att ligga kvar ett tag till.

Blixtar över södra Sverige

Under torsdagnattens oväder, som hade sin tyngdpunkt i Malmö-Lund-området, registrerades mellan 7 000 och 9 000 blixtar över Skåne, uppger TT.

I Lund uppmättes närmare 60 millimeter regn under det intensiva ovädret. Också från Hallands och Jönköpings län rapporteras att Räddningstjänsten fått rycka ut till vattenfyllda källare.