Här ska du inte duka ute på midsommar

Uppdaterad 2016-06-23 | Publicerad 2016-06-21

Planer på att äta midsommarlunch utomhus?

Då får du hålla dig till södra eller norra Sverige enligt SMHI.

Den ”goda” nyheten är att det i alla fall blir varmare än förra året.

Midsommar 2015 noterades en rekordlåg temperatur på 12 grader i Stockholm. Trots att SMHI varnar för ostadigt väder även i år kan vi trösta oss med temperaturer runt 20 grader.

– Vi har lite varmare luft som kommer in över Skandinavien samtidigt som ett frontsystem med regn kommer att röra sig norrut över landet under dagen, säger Marcus Sjöstedt på SMHI.

Undvik Mellansverige

Regnet kommer att börja i södra Sverige för att lagom till midsommarlunchen befinna sig över de mellersta delarna av landet.

– Mitt på dagen kommer regnet befinna sig i norra Götaland, Svealand och södra Norrland. Där kan vi räkna med runt 20 grader men det kan variera beroende på om och hur mycket det regnar, säger Marcus Sjöstedt.

Juni torrare än juli och augusti

I Norrland och Götaland kan man dock räkna med att kunna äta sin sill och dricka sin nubbe under bar himmel. Men temperaturnoteringarna blir högst i södra Sverige. Marcus Sjöstedt kan inte helt avfärda myten om att det alltid regnar på midsommar.

– Det varierar rätt mycket men de senaste åren har det varit ostabilt med en del regn och förra året var det ju rekordkallt så många har nog det i tankarna. Men om man ser på juni i stort så är det oftast lite torrare då än juli och augusti.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln