Socialkontor i Göteborg bombhotat

avEbba Thornéus, Liv Hävermark

1 av 3

Ett socialkontor i Majorna i Göteborg fick utrymmas sedan en man placerat en väska i närheten av receptionen och samtidigt lämnat en lapp med hotelser mot både kontoret och personalen.

Vid 22-tiden på onsdagskvällen meddelade Nationella bombskyddet att väskan var ofarlig.

En man i 50-årsåldern har gripits.

Under onsdagseftermiddagen överlämnades en väska med vad som misstänktes vara en bomb till personalen på socialkontoret i Majorna i Göteborg.

Hotade personalen med lapp

Polisen fattade beslut om att inleda en så kallad särskild händelse och Nationella bombskyddet kallades då till platsen för att oskadliggöra väskan.

– Vi betraktar föremålet som farligt och att det kan var explosivt, sa Stefan Gustafsson tidigare under dagen.

Han ville dock inte säga vad som stod på lappen som överlämnades till personalen.

– Men det är utan tvekan ett hot.

Bombrobot på platsen

Vid 19-tiden ska bombgruppen ha slagit sönder rutorna på socialkontoret för att förbereda för detonation av föremålet enligt Göteborgs-Posten. Knappt två timmar senare sköt en bombrobot mot den misstänkta väskan. Ingen detonation eller explosion ska ha skett i samband med insatsen.

En stund senare Nationella bombskyddet konstatera att väskan var ofarlig.

Dock har man ännu inte kunnat fastställa om väskan verkligen innehöll en bomb.

– Den är ihopsatt på ett sätt som gör att den absolut ska likna en bomb, men i nuläget vet vi inte om den innehöll något explosivt. En teknisk undersökning kommer att göras av det som är kvar och vi utesluter än så länge ingenting, säger Stefan Gustafsson.

"Såg ut som en bomb"

Enligt Helge Piri, enhetschef på socialkontoret i Majorna, ska det enligt personalen ha varit två personer som överlämnade väskan. Lappen med hotet, som innehöll något med ordet bomb, ska ha fästs på utsidan av receptionen. Händelsen ska troligtvis bero på ett avslag.

– Som jag förstått det så ska det ha att göra med ett avslagsbeslut.

Den ene, en man i 50-årsåldern, var sedan tidigare känd av personalen på kontoret. Tidigt på tordagsmorgonen kunde han gripas, misstänkt för för grovt olaga hot mot grupp.

Helge Piri berättar att personalen mår bra men är väldigt skärrade av händelsen.

– De hann inte riktigt förstå allvaret när det hände men insåg sen att det var allvarligt. Det händer ganska ofta att klienter kommer in och säger något verbalt eller skriker men den här typen av bokstavliga hot är mycket ovanliga.

Helge Piri berättar att han själv såg väskan, och menar att den såg väldigt "autentisk ut".

– Det såg helt enkelt ut som man föreställer en väska som innehåller en bomb.

Trafik stängdes av

Socialkontoret, som enligt Helge Piri, inryms på två plan, har tre våningsplan med lägeheter ovanpå sig. Både socialkontoret och lägenheterna ovanpå och runtomkring evakuerades i samband med händelsen och bussar beställdes till platsen för att köra iväg personerna som tvingades lämna sina hem. Flera av personerna är äldre, enligt polisen.

I samband med insatsen stängdes Kustgatan, Taubegatan och Oscarsleden av. Sjöpolisen såg också till att inga båtar kom innanför riskområdet och kollektivtrafiken leddes om av Västtrafik.

Vid 22-tiden på kvällen hade samtliga avspärrningar på platsen hävts, förutom själva brottplatsen som ska genomgå en teknisk undersökning. I samband med detta fick även de boende återvända.

Lugnt område

Rickard Johannesson, som bor i närheten, och blev ögonvittne till händelsen.

– Jag blev stannad av polisen och fick vänta 30-40 minuter innan jag fick komma hem.

Rickard berättar att stämningen på plats var lugn men lite irriterad.

– Det var en del folk på platsen. Jag pratade med en tjej som skulle bli evakuerad och hon visste inte vart hon skulle ta vägen. Folk såg både uppgivna och irriterade ut, men många var också nyfikna, berättar Rickard Johannesson och tillägger att området vanligtvis är mycket lugnt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg