SD-politikern sköt lejon och åt upp det

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

SD-politikern Angelo Vukasovic poserar på bild med döda lejon och giraffer.

Bilderna har blivit omdiskuterade på nätet men Vukasovic ser inga problem med jakten.

– 80 procent av alla djur jag skjutit har jag ätit, även lejonet på bilden, säger han.

Bilderna på Angelo Vukasovic, kassör för Sverigedemokraterna i Nybro, började cirkulera på Twitter och Facebook i helgen.

"Varför i helvete skjuter man ett djur för att bara ha det som en trofé" skriver en Facebook-användare som reagerar på en av bilderna där Vukasovic står vid ett dött lejon.

Angelo Vukasovic säger till Aftonbladet att han säljer jaktresor och att bilderna togs i Sydafrika nyligen och under förra året.

– Jakten på vissa djur gynnar folket och gynnar även djuret. Förut var det förbjudet att jaga noshörning, nu plötsligt har de tillåtit det och det finns en anledning till det, säger han.

– Det finns vissa områden där djuren svälter på grund av dåligt med mat och vatten, då försöker man selektera bort djuret.

Omdisktuerat

Troféjakt i Afrika har länge varit mycket omdiskuterat, senast efter lejonet Cecils död för ett år sedan.

Ola Jennersten, expert på biologisk mångfald vid Världsnaturfonden WWF, säger att det finns ett fåtal goda exempel på bra troféjakt. Merparten tycker han däremot inte är försvarbar, framförallt inte den som bedrivs i inhägnat område.

– Det är det som kallas canned hunting (”jakt på burk”, reds anm). Man sätter in djur i inhägnade områden där den modiga jägaren får gå in och skjuta, säger Ola Jennersten.

Angelo Vukasovic säger däremot att all jakt i Sydafrika bedrivs i inhägnat område och att djuren har haft det bra i hela sina liv.

– 80 procent av alla djur jag skjutit har jag ätit, även lejonet på bilden. Det godaste kött jag har ätit, och kommer att äta, är giraff.

SD-märkt bild

På en av bilderna sitter Angelo Vukasovic på knä med en död giraff. I högra hörnet finns även Sverigedemokraternas partiblomma, blåsippan.

När Aftonbladet ställer frågor om varför Vukasovic på sin Facebooksida märkt bilden på en död giraff med SD:s partiblomma svarar han kryptiskt.

– Det är inte viktigt vad som finns på mina bilder.

Man kan ju förknippa bilden med Sverigedemokraterna om partiblomman är där?

– Man kan förknippa allt med vad som helst, om man vill och har fantasi och så vidare.

Man behöver kanske inte ha jättemycket fantasi för att göra den kopplingen?

– Jo det behöver man verkligen. Tidigare hade jag en fransk flagga bakom min profilbild, betyder det att jag är fransman?

Organisationen International animal rescue foundation world action South Africa har fördömt troféjakt på lejon i Afrika. Under måndagen skrev ordföranden ett öppet brev till Sverigedemokraterna där man kräver en kommentar på Angelo Vukasovic jakt.

SD: "Stötande"

SD:s informationsansvarige Henrik Gustafsson säger i en skriftlig kommentar till Aftonbladet att den här typen av jakt är en etisk och moralisk fråga

– Spontant uppfattar jag det som stötande.

– Oaktat om det är juridiskt korrekt eller inte, är det i allra högsta grad en etisk och moralisk fråga.

Sverigedemokraterna kommer att utreda händelsen intern för att få en helhetsbild av vad som har hänt.

Tipsa oss på samhalle@aftonbladet.se

Publicerad:

LÄS VIDARE