Trump väljer ännu en general som minister

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Blivande presidenten Donald Trump har valt John Kelly som inrikessäkerhetsminister.

Det är den tredje pensionerade generalen som erbjuds en plats i kabinettet.

Han är känd bland annat för att ha kritiserat stängningen av fånglägret Guantanamo och att kvinnor ska få ha stridande roller inom militären.

John Kelly, 66, är en tidigare general inom marinkåren med mer än 40 års tjänstgöring. Donald Trump väntas nominera honom till chef för departementet för inrikes säkerhet (Department of Homeland Security), vilket först bekräftades av källor till CBS News.

Donald Trump har i hög grad valt att omge sig av före detta militärer i byggandet av sin administration och John Kelly blir den tredje generalen. Tidigare har James Mattis valts till försvarsminister och Michael Flynn till nationell säkerhetsrådgivare, medan David Petraeus övervägs som utrikesminister.

Ska se över invandringen

En av John Kellys huvuduppgifter kommer att bli att se över en av de mer omdiskuterade punkterna på den tillträdande presidentens dagordning – invandringen.

John Kelly blev under sin tid som militärt ansvarig i sydvästra USA väl bekant med situationen vid gränsen mot Mexico, skriver Washington Post. Han har tidigare lyft fram riskerna med att bland annat terrorister och droger kan ta sig in i landet från Syd- och Centralamerika.

I ett vittnesmål inför en kommitté i senaten förra året tog han upp problemen vid den södra gränsen.

– Terroristorganisationer kan försöka använda smugglingsrutterna för att förflytta sina operatörer över gränsen, med syfte att skada våra medborgare eller till och med föra in massförstörelsevapen i USA, sa han, enligt Reuters.

”De hatar oss”

John Kelly har även gjort sig känd för att ha ett högt tonläge när det gäller USA:s kamp mot internationell terrorism.

– Om de hade haft möjligheten att göra ett nytt 11 september, skulle vår hänsynslösa fiende göra det i dag, i morgon och varje dag därefter. Jag vet inte varför de hatar oss, och jag bryr mig faktiskt inte, men de hatar oss och drivs av viljan att förgöra oss, sa han under ett tal i Texas 2013, enligt Washington Post.

Hans inställning har lett till konflikt med president Barack Obamas administration. Under sin tid som militär rådgivare till utrikesministrarna Robert Gates och Leon Panetta motsatte han sig exempelvis stängningen av fånglägret i Guantanamo Bay på Kuba. Han kallade även den kritik människorättsgrupper riktat mot behandlingen av fångarna i lägret för "dumheter".

Sonen dödades i Afghanistan

John Kelly har även uttryckt sig negativt om att försvarshögkvarteret Pentagon i december beslutade att ge kvinnor möjlighet att delta i samtliga stridande enheter inom den amerikanska militären, även i specialstyrkor som Navy Seals.

Han har personligen upplevt krigets baksidor. Hans son, Robert Kelly, dödades i Afghanistan 2010 under strider med talibanerna.

Departementet för inrikes säkerhet har mer än 240 000 anställda och arbetar med illegal invandring, hantering av naturkatastrofer, antiterroroperationer och skyddet av presidenten. Både Secret Service och gränsskyddet lyder under departementet.

Trumps regering tar form

De har Trump nominerat till ministrar.

Publicerad: