Mördade politikerns man i rörande uttalande

NYHETER

”Jo trodde på en bättre värld och hon slogs för det varje dag”

1 av 9

Brendan Cox, gift med den mördade Labourpolitikern Jo Cox, sörjer sin hustru.

I ett rörande uttalande säger Cox att han och familjen nu påbörjar ett ”mycket svårare, mer smärtsamt, mindre glädjefyllt” kapitel av sina liv.

Flera av Europas politiker, liksom USA:s presidentkandidat Hillary Clinton, har i sina kondoleanser uttryckt sin bestörtning över politikermordet.

Den 41-åriga parlamentsledamoten och tvåbarnsmamman Jo Cox angreps av en beväpnad man klockan 13 på tisdagen, efter ett väljarmöte utanför biblioteket i Birstall i Leeds i norra England.
Jo Cox attackerades av en man beväpnad med kniv och sköts även med flera skott. Hon förklarades död på brottsplatsen av medicinsk personal.

”Hon levde varje dag till fullo”

I ett uttalande hyllar hennes man Brendan Cox henne och säger att han, familjen och parets närstående kommer att ”älska och vårda våra barn och slåss mot hatet som dödade Jo”, skriver Buzzfeed News.

Här följer Brendan Cox uttalande i sin helhet.

”I dag är början på ett nytt kapitel i våra liv. Mycket svårare, mer smärtsamt, mindre glädjefyllt och mindre fyllt av kärlek. Jag och Jos vänner och familj kommer att arbeta varje stund av våra liv för att älska och vårda våra barn och slåss mot hatet som dödade Jo.

Jo trodde på en bättre värld och hon slogs för det varje dag av hennes liv med energi och livslust som skulle trötta ut de flesta.

Hon skulle ha velat att framförallt två saker sker just nu, för det första att våra dyrbara barn omgärdas av kärlek, och två, att vi alla förenas för att bekämpa hat som dödade henne. Hat är inte en del av någon trosbekännelse, ras eller religion, det är ett gift.

Jo skulle inte ångra något med hennes liv, hon levde varje dag av det till fullo.”

Löfven: ”En attack mot demokratin”

Flera europeiska politiker har reagerat kraftigt och uttryckt sin sorg efter det fruktansvärda mordet.

Statsminister Stefan Löfven (S) reagerade så här efter mordet på Jo Cox:

”En kollega och partikamrat har dödats i ett avskyvärt attentat. Mordet på Jo Cox är en attack riktad mot demokratin genom ett angrepp på en av dem som tjänar den”, säger han i ett skriftligt uttalande.

”Därför angår det alla oss som tror på ett fritt samhälle. Mina tankar finns hos Jo Cox familj och kollegor”, fortsätter han.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har också reagerat starkt efter mordet. Hon twittrar:

”Vila i frid, brittiska politikern Jo Cox, mina tankar går till din familj efter dagens attack. Våld för att stoppa demokrati får aldrig vara tillåtet.”

”Djupt chockad”

Den brittiske premiärministern David Cameron från Tories sade sig vara djupt oroad över rapporterna om attacken på parlamentsledamoten, rapporterar Reuters. Han kallade Cox död är en tragedi och sa att hon var en hängiven ledamot av parlamentet. Buzzfeed citerar ett uttalande där han särskilt prisar hennes engagemang för flyktingfrågan och Syrienkrisen.

Labourledaren Jeremy Corbyn skriver på Twitter att han är ”djupt chockad av nyheten om attacken på Jo Cox. Hela Labourpartiet tänker på henne och hennes familj”.

Han har under kvällen också sagt att Jo Cox var mycket omtyckt i Westminister och att hon dog när hon ”utförde sin offentliga plikt i hjärtat av vår demokrati, när hon lyssnade på och representerade människorna hon blivit vald för att tjäna”.

Även från USA:s presidentkandidat Hillary Clinton kom på torsdagen ett uttalande, där hon uttrycker sin bestörtning över mordet:

”Det är grymt och förskräckligt att hennes liv avslutades för tidigt av våldshandling baserad på politisk intolerans. Det är nu avgörande att USA och Storbritannien, två av världens äldsta och främsta demokratier, står enade tillsammans mot hat och våld. Det är så vi måste hedra Jo Cox”.

Jo Cox valdes in i parlamentet 2015 som representant för valdistriktet Batley och Spen. Hon har tidigare arbetat för människorättsorganisationen Oxfam, bland annat med flera internationella uppdrag.

En 52-årig man, identifierad som en Thomas Mair, har gripits misstänkt för dådet.

TT/Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM