”Ingen kan få oss att stanna inne”

1 av 8
NYHETER

san francisco. Flaggan vajar på halv stång i San Franciscos historiska gaykvarter Castro.

Här ser invånarna Orlando-dåden som ett rent och skärt hatbrott.

– Det här har ingenting att göra med terrorism, det är en vidrig attack mot HBTQ-befolkningen, säger designern Jamie White.

Foto: Designern Jamie White

I San Franciscos historiska gaykvarter Castro samlades på söndagskvällen, lokal tid, tusentals människor för att visa sitt stöd för offren i Orlando under vajande regnbågsflaggor.

– Vi är inte rädda - ingen kan få oss att stanna inne i kväll. Vi kommer ut och står här tillsammans, som en, säger Tony, en av deltagarna i manifestationshavet.

”Måste få ett slut”

Castro, en liten och vibrerande stadsdel i San Francisco, är gayrättsrörelsens vagga. Det var här gayrättskämpen Harvey Milk höll sina inspirerande tal och här som USA:s första gaybar med fönster ut mot gatan öppnade. Aldrig mer skulle gaycommunityn behöva gömma sig i källarbarer. ”We're here, we're queer, deal with it!” var budskapet.

– Låt oss säga som det är: Det som hände i Orlando var en attack mot HBTQ-personer. Vi har sett alldeles för många av dem och det måste få ett slut, sa San Francisco-politikern David Campos till folkmassan.

Chockad men inte förvånad

Jamie White, själv gay och bosatt i San Francisco under ett par decennier, säger att han är chockad över terrordådet i Orlando, men samtidigt inte förvånad. Historien är kantad av våldsdåd mot gay-personer och lördagsnatten kommer inte bara gå till historien som den värsta dödsskjutningen någonsin i USA, utan också som en attack där gay-personer var måltavlan.

– Nu måste alla göra vad de kan för att vi inte ska falla i hatfällan. Det handlar inte om att ställa grupper mot varandra, det handlar om en hatisk person som förstört livet för så många, säger Jamie White.

Vill ha strängare vapenkontroll

FBI utreder just nu dödsskjutningen som en terrordåd, men i Castro ser de flesta attacken som ett rent och skärt hatbrott.

Dessutom höjs röster för strängare vapenkontroll.

– Hur mycket värre ska det behöva bli? Måste vi marschera mot Washington för att politikerna i kongressen ska förstå att något måste hända?, säger Jamie White.

Orlando-dådet inträffar just när San Francisco laddar för årets Pride-vecka, en av de största HBTQ-eventen i världen, då över en miljon människor vallfärdar till San Francisco.

Polisen och säkerhetsstyrkor diskuterar just nu potentiella hot mot eventet och möjligheter att öka säkerheten.

ARTIKELN HANDLAR OM