Publicerad:
Uppdaterad:

Tom segelbåt hittad vid strand på Österlen

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Anders Grönlund / TOPNEWS.SE

En tom segelbåt har hittats norr om Simrishamn.

Båten har påträffats med motorn igång och satta segel vid Tobisviken. Ett stort sökpådrag inleddes men inga spår har hittats av seglaren.

– Det har blåst mycket här i eftermiddag, men vi vet inte vad som hänt, säger Martin Andersson vid räddningstjänsten.

Det var strax efter klockan 20 som Sjöfartsverket fick larm om den strandade segelbåten. En förbipasserande privatperson har sett den svenskflaggade båten komma drivandes in mot stranden. Sedan har den gått på grund och fastnat tio meter ut i Tobisviken, strax norr om Simrishamn.

När båten drev in var seglen satta och motorn igång.

”Väldigt onaturligt”

Martin Andersson, räddningsledare vid Simrishamns räddningstjänst, och hans kollegor var bland de första på plats. Med hjälp av en kajak har de tagit sig ut till båten.

– Vi har varit ombord och kan inte hitta någon person. Det är väldigt onaturligt ställe att lägga till på, säger Martin Andersson.

Båten uppges inte ha några skador. Enligt de radarsignaler som spårats så har den befunnit sig vid en position tre nautiska sjömil, cirka sex kilometer, ostnordost om Simrishamn strax före klockan 19 och dessförinnan åtta nautiska sjömil, cirka 16 kilometer, längre ut.

– En båt som kommer drivande så med seglen satta tyder på att det kan ha hänt en olycka ute till havs, säger Daniel Lindblad, presskontakt på Sjöfartsverket.

”Har blåst mycket”

Ett omfattande sökningspådrag inleddes. Kustbevakning hjälpte till med spaningsflyg, Sjöräddningen sökte med minst fyra båtar och räddningstjänsten en båt. Även två helikoptrar, en dansk och en svensk, deltog och en lotsbåt från Sjöfartsverket.

– Det har blåst mycket här i eftermiddag, men vi vet inte vad som hänt, säger Martin Andersson vid räddningstjänsten i Simrishamn.

Vädret var gynnsamt, vinden lugn och sikten god. Men trots det avslutades sökinsatsen utan resultat strax före klockan 02. Ägaren till segelbåten är identifierad men inte påträffad.

– Vi har kommit i kontakt med anhöriga och enligt anhöriga är han ute på ensamsegling i området. Han beskrivs som en mycket van seglare, säger Daniel Lindblad, presskontakt på Sjöfartsverket, till TT.

Inget tyder på att någon annan varit på båten och nu överlämnas ärendet till polisen, som har upprättat anmälan om försvunnen person.

Publicerad:
Publicerad: