Dold förkastning kan trigga massiv ”megajordbävning”

1 av 4
NYHETER

En massiv, dold förkastningslinje kan utlösa en katastrofartad ”megajordbävning” i Asien, föreslår ny forskning.

– Vi vet inte om det sker i morgon eller om det inte kommer hända förrän om ytterligare 500 år, säger geofysikern och medförfattaren Michael Steckler vid Columbia University.

Förkastningszonen har lokaliserats till områden i Asien med höga befolkningsantal, närmare bestämt under Bangladesh, delar av östra Indien och Burma, och uppges ha varit begravd under mil av sediment, skriver amerikanska CBS News.

Enligt den nya forskningsstudien skulle den potentiellt kunna utlösa en jordbävning med magnituden 8,2 till 9,0 på richtersskalan, rapporterar forskarna i tidskriften Nature Geoscience. Förkastningen tros enligt Michael Steckler, geofysiker vid Lamont-Doherty Earth Observatory på Columbia University och medförfattare till studien, finnas mellan den indiska platta och den eurasiska plattan.

Men då den upptäcktes så pass nyligen har man ännu inga beräkningar för när en sådan ”megajordbävning” kan inträffa.

Går inte att förutspå

Michael Steckler säger att det kan ske när som helst. Eller först om hundratals år.

– Vi vet inte om det sker i morgon eller om det inte kommer hända förrän om ytterligare 500 år.

En jordbävning med en sådan magnitud skulle utan tvekan orsaka stor förödelse på många delar av jordklotet, men regionen där den stora förkastningen upptäckts är kanske särskilt sårbar. Forskarna har uppskattat att omkring 140 miljoner människor bor inom drygt 9,6 mils radie från området, medräknat det tätbebodda delarna i och omkring mångmiljonstaden Dhaka i Bangadesh, skriver CBS News.

ARTIKELN HANDLAR OM