Två poliser knivhuggna – gärningsmannen död

1 av 6
NYHETER

Två kvinnliga poliser blev knivhuggna i en säkerhetskontroll utanför en polisstation i Charleroi.

Gärningsmannen, som använde sig av en machete, sköts på platsen och dog av skadorna på sjukhus.

Premiärministern kallar attacken för terrordåd och enligt stadens borgmästare ska gärningsmannen försökt ta sig in i polishuset, men hindrades av kontrollen.

Platsen för händelsen, utanför en polisstation i staden Charleroi är avspärrad.

Mannen ska enligt polis ha ropat ”Allahu Akbar” i samband med attacken, skriver flera belgiska medier, därav public service-bolaget RTBF.

Gärningsmannen död

Polisen i Charleroi säger att gärningsmannen skottskadades av en tredje polis och fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Enligt flera belgiska medier dog gärningsmannen på sjukhus till följd av sina skador.

Båda poliserna som attackerades var kvinnor. En av de skadades allvarligt, med djupa sår i ansiktet. Däremot ska inte skadorna vara livshotande och kvinnan har förts till sjukhus där hon opereras under kvällen. Den andra polisen har lindriga skador, skriver public service-bolaget RTBF.

RTBF skriver också att mannen använt sig av en machete som han förvarat i en väska och tagit fram när han kom fram till säkerhetskontrollen.

Misstänkt paket

Senare under kvällen rapporterade belgiska HLN att polisens bombgrupp var på plats för att undersöka ett misstänkt paket.

Paketet ska ha befunnit sig på parkeringen vid polishuset och platsen var länge avspärrad, men det är oklart om något misstänkt har hittats.

Enligt AP skedde attacken innuti en temporär säkerhetskontroll utanför polishuset och planen tros ha varit att försöka ta sig in.

Stadens borgmästare säger att säkerhetskontrollen var på plats tack vare att terrorhotnivån ligger på nivå tre och att den förhindrade ytterligare offer.

”Sorglig händelse”

David Quinaux, talesman för polisen i Charlois, säger till VTM Nieuws att det är en sorlig händelse och att hans sympatier går till de skadade poliserna.

– Vi är 905 poliser men är som en stor familj, säger han.

– Våra tankar går också ut till kollegan som fick avlossa tjänstevapnet.

Inrikesministern Jan Jambon fördömer attacken, men skriver på Twitter att terrorhotnivån i landet kommer att ligga kvar på tre.

Motivet inte fastställt

Även premiärministern Charles Michel fördömer dådet starkt.

”Tankarna går till offren, deras anhöriga och polisen. Vi följer situationen nära”, skriver han på Twitter.

Federal åklagare har tagit över utredningen, men har inte gått ut med gärningsmannens motiv och vill inte än kalla händelsen för terrordåd.

– Vi får vara försiktiga tills vi har fastställt motivet, säger han till RTBF.

Däremot säger Charles Michel att attacken förmodligen var ett terrordåd, men att information fortfarande samlas in.

Polis har inte gått ut med gärningsmannens identitet, men belgiska medier skriver att det var en man mellan 30 och 40 år gammal och med nordafrikanskt ursprung, med hänvisning till tyska RTL.

Mannen ska inte haft identitetshandlingar på sig.