Trumps rådgivare bekräftar FBI-läckor

1 av 3
Rudy Giuliani.

avGustaf Tronarp

NYHETER

NEW YORK. Donald Trumps topprådgivare Rudy Giuliani kände till de nya Clinton-mejlen innan FBI informerade kongressen.

Det säger han i en intervju med Fox News.

Uttalandet ses som en bekräftelse på att den federala polisen läcker information till Trumps kampanj.

Rudy Giuliani, tidigare borgmästare i New York och en av Donald Trumps närmaste rådgivare, har inte gjort någon hemlighet av att han har kopplingar till FBI.

För flera medier har Giuliani berättat om intern kritik kring hur utredningen av Hillary Clintons mejlserver skötts. Han har också flaggat för att Trump-kampanjen har ”några överraskningar kvar”.

– Jag tror att de kommer att vara enormt effektiva, har han tidigare sagt till Fox News.

”Känt till mejlen i veckor”

För en vecka sedan släppte FBI en bomb i valrörelsens slutspurt. Då informerade byråchefen James Comey kongressen om att nya mejl hade upptäckts, som kan vara kopplade till server-utredningen.

På fredagen medverkade Rudy Giuliani i Fox News-programmet ”Fox & Friends”. Då bekräftade ex-borgmästaren att han fick reda på att mejlen existerade flera veckor innan Comey skrev till kongressen. Han ska ha fått informationen av personer som tidigare arbetat vid FBI.

– Om jag hörde om det? Det kan du ge dig på att jag gjorde. Och jag kan inte ens upprepa språket som de tidigare FBI-agenterna använde när de berättade om det.

Giuliani förnekade dock att han skulle ha försökt påverka FBI-chefen i beslutetet att gå ut med nyheten. Senare betonade Trump-rådgivaren i en intervju med CNN att han inte har kontakt med nuvarande anställda vid FBI.

”FBI är Trumpland”

Rudy Giulianis uttalanden ses som en bekräftelse på att FBI läcker information om pågående utredningar till Donald Trumps stab.

Clintons stab, och flera andra höga demokrater, kräver nu en utredning av kopplingarna.

Efter beskedet om de nya mejlen har flera uppgifter kommit ut från FBI, som slagit hårt mot Hillary Clintons presidentkampanj.

På torsdagen rapporterade Guardian om att det finns ett utbrett hat mot Clinton inom FBI.

– FBI är ”Trumpland”. Hillary Clinton är antikrist personifierad för många i personalen, säger en anonym FBI-agent till tidningen.

Hillary Clinton har beskyllt FBI för att lägga sig i valrörelsen. Hon har också krävt att FBI-chefen James Comey ska gå ut med mer information om de nya mejlen.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ARTIKELN HANDLAR OM