Lennart, 96: ”Underbart att få vara med om det här”

NYHETER

Här är äldreboendet där de gamla får dansa salsa

1 av 2 | Foto: Lennart Skär är en av de som tar sig ut på dansgolvet tack vare salsan.

På Midskogens vård- och omsorgsboende i Luleå erbjuds de gamla en salsakurs.

– Mitt liv har nu ett större innehåll än att bara äta, sova, äta, sova, säger Gunvor Håkansson, 86, till SVT Norrbotten.

Bakom initiativet står två av boendets undersköterskor. De ville ge de äldre något mer – och när undersköterskan Yvonne Brännvall kläckte idén med salsa kunde turligt nog hennes kollega Adriana Arevalo dansa just det.

– Meningen är inte att de skall vara fullfjädrade salsadansare utan det hela handlar om att man träffas, skrattar och fikar tillsammans, säger Yvonne till SVT Norrbotten.

Många positiva effekter – och motverkar "förvaring"

Redan syns positiva effekter – personalen har det roligare på arbetet och de boende har börjat röra på sig mycket mer än tidigare. Dessutom menar boendets chefer att salsan kan motverka den "förvaring" som annars kan uppstå på ålderdomshem.

En av de dansande är Lennart Skär, 96.

– Det är underbart att få vara med om något sånt här. Det är träning och man glömmer ibland och tror att "faan inte klarar jag det där", men sen går det automatiskt, säger han.

”Har väckt många minnen från förr”

Även 86-åriga Gunvor Håkansson har tagit del av salsan – trots att hon bara kan dansa sittandes eller med hjälp av rullatorn.

– Det har betytt så oerhört mycket. Mitt liv har nu ett större innehåll än att bara äta, sova, äta, sova. Och det har väckt många minnen från förr eftersom jag var en sån som var ute och dansade mycket i mina unga år, det ska du veta, berättar hon för SVT Norrbotten.