Efter bröstbilden – manar till tuttuppror på Instagram

1 av 5 | Foto: Skärmdump Instagram
Annika Ström fick nog och startade #tecknadetuttupproret tillsammans med (?).
NYHETER

Annika Ström laddade upp en bild på tecknade kvinnobröst på Instagram. Då raderade Instagram bilden för att den bröt mot appens regler. Nu har hon tillsammans med Elin Johansson startat ett tecknat tutt-uppror för att visa det absurda i agerandet.

– Vi har fått nog nu, säger Annika Ström.

Annika Ström ville få kvinnor att känna sig bekväma med sina bröst och laddade därmed upp en bild med flera olika tecknade kvinnobröst på sin Instagram. Men kort efter att hon laddat upp den plockade Instagram ned den med förklaringen att ”den bryter mot våra communityregler”.

– Det här är en tecknad bild, bara för att visa hur olika bröst kan se ut. Att de gör skillnad mellan mansbröst och kvinnobröst är konstigt, sa Annika till Aftonbladet då.

Startar ett tecknat tutt-uppror

Agerandet väckte starka reaktioner och nu har Annika tillsammans med Elin Johansson startat #tecknadetuttupproret.

– Det började med att jag delade en bild från Elin och den var uppe i över 1200 gillamarkeringar när den plötsligt plockades ned. Då beslöt vi att starta tecknade tutt-upproret – för bröst är bröst oavsett vem de sitter på. Det är män som har sexualiserat kvinnans bröst och det är bara därför de här reglerna finns, säger hon till Aftonbladet.

I Instagrams regelverk står att man inte får publicera nakna, delvis nakna, pornografiska eller sexuellt anspelande foton. Men Annika menar att det är absurt att detta ska gälla även tecknade bröst.

– Det delas så mycket hat, rasism och grov porr på Instagram och det får vara kvar – men tecknade bröst får inte synas.

”Vi har fått nog nu”

Sedan upproret startade berättar Annika att hon har fått flera kommentarer från män som hon menar inte har förstått poängen.

– Flera har skrivit ”Om ni får visa era bröst måste vi få visa våra penisar”. Bröst är inte en genitalie, kvinnobröst är precis som mansbröst med lite mer fett. Men om många män resonerar enligt den logiken förstår jag ju varför regelverket ser ut som det gör.

Under upprorets hashtagg har nu över 200 bilder laddats upp. Bland de som stämt in i upproret återfinns bland annat Stina Wollter, illustratören Louise Winblad och bloggerskan och illustratören Flora Wiström.

– Det känns så fint att så många hänger på! Instagram ska inte vinna, de ska inte få tysta oss. Vi har fått nog nu. I förlängningen vill vi även kunna visa bilder på våra egna bröst, precis som män kan, men det här upproret är ett första steg, säger Annika Ström.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Instagram