Har näst högst frånvaro – får flygkort för 145 000

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: RIKSDAGEN
Den riksdagsledamot som har näst mest frånvaro vid voteringar är Nina Kain (SD).

NYHETER

Sedan Margareta Larsson lämnade SD har hon inte deltagit i en enda votering.

Näst mest frånvaro har Nina Kain (SD) – som bara närvarat vid fem av 473 voteringar.

– Som gruppledare är mitt formella inflytande över ledamöterna extremt begränsat, säger SD:s Mattias Karlsson.

Som Aftonbladet tidigare berättat har Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson inte deltagit i något riksdagsarbete sedan hon förra året lämnade Sverigedemokraterna. Som politisk vilde har hon varit frånvarande vid samtliga voteringar under hela riksdagsåret.

Den riksdagsledamot som har näst mest frånvaro vid voteringar är Nina Kain (SD). Hon har endast närvarat vid fem av 473 voteringar – något hon tidigare har förklarat med att hon av privata skäl jobbar mycket hemifrån.

Får flygkort för 145 000

Trots att hon arbetar hemifrån får hon utöver riksdagsarvodet ett gratis årskort för flyg, ett så kallat destinationskort. Kostnaden för kortet är 145 364 kronor.

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, säger att det i både Nina Kains och Margareta Larssons fall handlar om ”ohälsa med koppling till personliga trauman”.

Vill se diskussion

– Från gruppledningens sida har vi lagt ned mycket energi på att försöka hantera situationen, men tyvärr inte lyckats uppnå de resultat vi önskat. Riksdagens regelverk är utformat på ett sådant sätt att varje ledamot helt och hållet äger sitt eget uppdrag och styr sin egen arbetsinsats. Som gruppledare är mitt formella inflytande över ledamöterna extremt begränsat, säger han.

Mattias Karlsson tycker man ska diskutera om det i framtiden verkligen ska vara tillåtet att sitta kvar på sin post och få fullt arvode utan att utföra något arbete.

Aftonbladet har sökt Nina Kain.

Publicerad:

LÄS VIDARE