Obama och Löfven enade mot Ryssland

1 av 15
NYHETER

Rysslands ökade militära aktivitet kring Östersjön oroar USA och Norden på toppmötet i Vita Huset.

Men ett svenskt medlemskap i Nato skulle riskera att öka spänningarna, enligt utrikesminister Margot Wallström.

– Särskilt när det finns en realistisk risk för att Donald Trump skulle kunna bli president här, säger Wallström till TT vid toppmötet i Vita Huset.

Hon säger att Sverige inte ska bidra till att eskalera spänningarna och göra dem värre.

– Vi gör bäst i att hålla kursen.

Efter mötet mellan de nordiska och amerikanska ledarna uttalade både Stefan Löfven och USA:s president Barack Obama oro över Rysslands ökade millitära närvaro i Östersjön.

– Vi är enade i vår oro över Rysslands alltmer växande aggressiva militära närvaro, sade Obama.

Hans regering betraktar Norden som en helhet med allierade, trots att Sverige och Finland inte är med i Nato. De båda är så nära Nato det går utan att vara medlemmar, anser amerikanerna.

Medlemskap inte nödvändigt

Stefan Löfven menar att USA inte har några problem med att Sverige är utanför Nato.

– De vet att vi ökar vår försvarsförmåga och ingår samarbeten och de ser att vi tar ansvar för vårt närområde, säger Löfven.

– Vi är en militärt alliansfri stat och ska så förbli, säger statsministern.

Wallström anser att medlemskap inte skulle öka Sveriges säkerhet.

– Vi måste hjälpa till att arbeta för avspänning, anser Wallström och säger att det innebär fortsatta sanktioner mot Ryssland men också att samtidigt utveckla kontakterna med Ryssland.

Utbyte av lovord

Toppmötet och luncherna och middagen präglades av en massa lovord från båda håll.

Gemensamt ska de arbeta för ett ökat globalt ansvar i flyktingfrågan, samarbeta kring handel, tillväxt som skapar jobb och jämlikhet.

– Det transatlantiska samarbetet är viktigare mer än någonsin, sade Löfven på presskonferensen med Obama.

Obama sade att mötet nästan gått för bra

– Vi var egentligen överens om för mycket för att mötet skulle bli intressant, sade Obama som prisade den nordiska samhällsmodellen och ländernas förmåga att anstränga sig i allt från bistånd, demokratiarbete och frihandel till miljö.

Obama: Abba och Pippi

Innan toppmötet anlände de nordiska regeringscheferna och utrikesministrarna till Vita huset en efter en i bil under pomp och ståt. Barack Obama talade sedan gott om gästerna och flyktingpolitik.

– De nordiska länderna är en modell för samarbete, sade Barack Obama.

I sitt anförande nämnde Obama den stora invandringen från Norden till USA och sade att nordiska ättlingar kommit med bland annat stickade tröjor, dalahästar och lutfisk.

– Inte minst i min hemstat Illinois, sa Obama som strödde referenser om allt från Pippi Långstrump, skandinavisk design, Abba, Avicii, Spotify och Skype omkring sig.

Stefan Löfven, på premiärbesök i Vita huset, var mycket nöjd.

– Det är av stor betydelse för Sverige och Norden att ha en bra relation med USA, att Obama bjuder in till ett möte visar ju på hans uppskattning

TT